Mazurki kajmakowe są w naszym domu od kilkudziesięciu lat. To tradycyjny, obowiązkowy punkt wielkanocnego menu. Jako pierwszy się kończy, nie ma też osób, którym nie smakuje. Robiony w różnych wersjach smakowych, kształtach, wielkościach… Zdobiony zawsze bakaliami.
Mazurki w tej wersji przygotowałam do wspólnej sesji dla Magazynu KOCIOŁ z tradycyjnymi wielkanocnymi mazurkami i babami. Serdecznie zapraszam do podglądnięcia innych propozycji, a znajdziecie je w 23 numerze (klik).
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 100 g drobnego cukru
- 200 g mocno schłodzonego masła
- 100 g mąki migdałowej
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
SKŁADNIKI NA MASĘ:
- 400 g gotowej masy kajmakowej
- 100 g masła
- opcjonalnie jako dodatki: gorzka czekolada, sok i skórka z cytryny, prażone orzechy laskowe
- bakalie do ozdobienia 300 g mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE:
- Masło posiekaj, dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kule, zawiń w folię i odstaw na godzinę do lodówki.
- Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim jedną dużą blaszkę lub kila mniejszych form. Utwórz rant.
Aby zabezpieczyć utworzony rant, na ciasto wyłóż folię aluminiową i wysyp na nią ceramiczne kulki do pieczenia lub suchy groch. - Piecz w temperaturze 200ºC około 25 minut. Wystudź.
- Masło utrzyj na puch dodaj masę kajmakową. Aby zmienić smak kajmaku dodaj sok i skórkę cytrynową, prażone orzechy lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
- Mazurki kajmakowe ozdób bakaliami.