Przepyszne naleśniki z kremem jabłkowym na bazie białej czekolady, dosmaczone aromatycznym cynamonem, to idealna propozycja na podwieczorek lub lekką kolację, albo na słodki obiad. Myślę, że pokochają je nie tylko wielbiciele jabłek
Przepis znajdziecie w 22 numerze Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ w dziale jabłkowym. Jeśli kochacie te owoce, to koniecznie zajrzyjcie do skarbnicy świetnych jabłkowych przepisów.
SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI Z KREMEM
NALEŚNIKI:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- sól
- ¼ szklanki oleju
KREM JABŁKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ:
- 750 g jabłek
- 2 łyżki cukru
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1 czubata łyżka mielonego cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
- Wymieszaj mikserem wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, odstaw na 15-20 minut, następnie usmaż cienkie placki.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Włóż do rondla, wsyp cukier i podlej niewielką ilością wody, następnie duś do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać, a woda odparuje.
- Do jabłek dodaj połamaną na kawałki czekoladę oraz cynamon, wymieszaj i po rozpuszczeniu czekolady zmiksuj na gładką masę.
- Naleśniki smaruj kremem jabłkowym i zawiń w rulony lub złóż w trójkąty i od razu podawaj.