Białe czy zielone, które szparagi wybieracie? W ostatnich dniach już kilkukrotnie słyszałam to zdanie/pytanie. Jak dla mnie zdecydowanie jedne i drugie. Na obiad z białych krem, a na kolację taki pieczony omlet z zielonymi szparagami. A jak Wasze preferencje?
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
SKŁADNIKI NA OMLET Z ZIELONYMI SZPARAGAMI:
- 1/2 kg zielonych szparagów
- 6 jajek
- 150 g twardego wędzonego sera owczego (możesz zastąpić kozim lub krowim)
- 1/2 pęczka szczypiorku
- masło do wysmarowania formy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Odetnij główki wraz z około 10 cm kawałkiem. Pozostałą część łodygi pokrój na półcentymetrowe kawałki, na koniec wszystko ułóż na sitku.
- W niedużym garnku lub rondelku (takim o średnicy pozwalającej na umieszczenie w nim sitka) zagotuj szklankę wody. Włóż sitko, przykryj i gotuj na parze 5-7 minut, następnie lekko przestudź.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni C. Posmaruj masłem formę do pieczenia.
- Szczypiorek pokrój, a ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Oddziel białka od żółtek, następnie białka ubij na sztywną pianę wraz z płaską łyżeczką soli. Dodaj pokrojone szparagi, ser, szczypiorek oraz żółtka, dopraw świeżo mielonym pieprzem, na koniec delikatnie wymieszaj.
- Masę wyłóż do wysmarowanej formy, ułóż szparagi i wstaw do piekarnika, następnie piecz około 15 minut na termoobiegu.
- Podaj bezpośrednio po upieczeniu.