Królik w śmietanie z sosem z mrożonym zielonym groszkiem i mocną nutą czosnkową. Świetna propozycja na niezwykle zdrowy ale i smaczny obiad, który może być alternatywą dla tradycyjnego niedzielnego kurczaka.
Jadacie królika czy raczej omijacie ten rodzaj mięsa? U nas od czasu do czasu pojawia się na stole. W takiej wersji jest niezwykle smaczny…
Mięso z królika jest zaliczane do mięs dietetycznych, białych, drobnoziarnistych o małym udziale tłuszczu, cechuje je niska zawartość cholesterolu, bo 35-50 mg w 100 g mięsa, a także zawartość kwasu linolenowego, który jest podobny do kwasu występującego u ryb żyjących w wodach zimnych.
Mięso królika jest bogate w aminokwasy niezbędna, niektóre składniki mineralne, witaminy, szczególnie z grupy B. Białka w mięsie króliczym jest 21,8 g (w 100 g) i jest w 90% przyswajane przez organizm człowieka, a w mięsie wołowym tylko w 62%. Wartość energetyczna 100 g mięsa z królika to 114 kcl/477 kJ. W Polsce średnie spożycie mięsa króliczego wynosi około 0,4-0,5 kg na statystycznego Polaka. Daleko nam do Włochów, Francuzów, Hiszpanów, czy Węgrów, którzy spożywają średnio około 5,5-6 kg mięsa z królika w ciągu roku. A warto zwiększyć konsumpcję mięsa króliczego, gdyż ma wiele zalet. Jest zalecane w profilaktyce schorzeń układu naczyniowo-sercowego u ludzi np. miażdżycy, zawału mięśnia sercowego, nadciśnienia, arytmii serca, chorób autoimmunologicznych (reumatoidalne zapalenie stawów), cukrzycy i niektórych typów nowotworów. Mięso z królika powinno się stosować w diecie niemowląt i dzieci od 6-7 miesiąca życia. A szczególnie w przypadku dzieci z alergią – w żywieniu oprócz mięsa z królika należy stosować mięso z indyka i jagnięcinę.
W sklepach można kupić tuszki królika i przygotować w domu potrawę dla całej rodziny. Mięso z królika najlepiej smakuje, kiedy jest zamarynowane. Marynaty mogą być na bazie maślanki, białego wina, czy też octu. Wszystko zależy od naszych upodobań.
( źródło – wodr.poznan.pl)
KRÓLIK W ŚMIETANIE – SKŁADNIKI:
- 1 królik
- 3 szalotki
- 1/2 główki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 2/3 szklanki białego wina
- 300 ml śmietany (w zależności od upodobań i ewentualnej diety: 12-30%)
- 400 g mrożonego zielonego groszku
- sól i pieprz do smaku
- do podania natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
- Królika dzielimy na części, następnie oprószamy solą i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.
- Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzewamy olej. Smażymy do zrumienienia z obu stron i zdejmujemy z patelni.
- Na tę samą patelnię dodajemy posiekane szalotki, oprószamy solą i smażymy, aż się zezłocą, następnie dodajemy wino i zwiększamy ogień. Przy pomocy drewnianej łyżki mieszamy zawartość patelni, zeskrobując to, co przywarło do dna.
- Na patelnię wykładamy wcześniej obsmażone kawałki królika i wlewamy śmietanę. Mieszamy, przykrywamy i dusimy pod przykryciem około 40-50 minut.
- Odkrywamy i dodajemy groszek. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy tak, aby nieco odparował nadmiar płynu.
- Gotowe danie podajemy posypane natką.
2 komentarze
Przepraszam, ale ten przepis nie jest do tych składników oraz do tych zdjęć 🙁
dziękuję bardzo za uwagę – poprawki już naniesione