Muffiny bananowe z kruszonką na bazie płatków owsianych, migdałów oraz wiórek kokosowych.
Sama nie jadam słodyczy, ale mogę powiedzieć, że zapach był zniewalający.
Inspirowałam się przepisem z tej strony. Ja przygotowałam muffinki z podwójnej porcji i wyszło ich w sumie 36 sztuk. Można też przygotować ciasto w większej formie np tortownicy.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 duże, mocno dojrzałe banany
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Banany rozgnieć na miazgę. Wymieszaj w misce rozgniecione banany z jajkiem, cukrem oraz olejem.
- Do drugiej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
- Do mąki dodaj zawartość pierwszej miski i wymieszaj do połączenia składników.
- Masę wyłóż do papilotek.
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki posiekanych migdałów
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 10 dkg mocno schłodzonego masła
- W misce wymieszaj suche składniki kruszonki, dodaj posiekane masło i wymieszaj. Kruszonkę rozłóż na muffinkach, lekko dociśnij.
- Piecz w temperaturze 180 stopni około 30 minut, przed wyjęciem sprawdź patyczkiem – powinien być suchy.
2 komentarze
Wyglądają apetycznie 🙂
w tych muffinkach jest wszystko to, co uwielbiam 🙂