WEGETARIAŃSKA PAPRYKA W POMIDORACH

Papryka w pomidorach

Ten przepis kilka dni temu „sprzedał” mi mój brat. On sam otrzymał go od kobiety handlującej na targowisku. Zachwalał i polecał, więc wiedziałam, że przepis jest wart przygotowania.

Prościej papryki chyba nie można przygotować. Takie prawie leczo i praktycznie bez roboty. Dla wielu niewątpliwą zaletą jest brak mięsa. Dla tych mięsnych polecam przygotowanie jej i podanie w towarzystwie kiełbasek czy karkówki z grilla.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg żółtej papryki stożkowej
  • 1 kg pomidorów
  • 1/2 główki czosnku
  • 1/2 szklanki oleju (ja dałam troszkę mniej)
  • sól, pieprz do smaku
  • ulubione zioła opcjonalnie do smaku
  1. Paprykę umyj. Nie usuwaj gniazd nasiennych, odetnij tylko ogonki. W każdej papryce zrób nacięcie ok. 2,5-3 cm, przez które wsyp do środka szczyptę soli – najlepsza będzie morska.
  2. Pomidory natnij, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój je w grube plastry. Czosnek obierz i rozgnieć.
  3. Na dużej, głębokiej patelni lub dużym rondlu rozgrzej olej, wrzuć rozgniecione ząbki czosnku, włóż całe papryki i obsmaż je ze wszystkich stron na złoty kolor. Do papryki dodaj pokrojone pomidory i duś pod przykryciem około 20 minut.
  4. Pod koniec odkryj, duś jeszcze jakiś czas, aby odparował nadmiar wody. Na tym etapie dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz ziołami (bazylia, zioła prowansalskie).
Papryka w pomidorach
Papryka w pomidorach
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz