Ten przepis kilka dni temu „sprzedał” mi mój brat. On sam otrzymał go od kobiety handlującej na targowisku. Zachwalał i polecał, więc wiedziałam, że przepis jest wart przygotowania.
Prościej papryki chyba nie można przygotować. Takie prawie leczo i praktycznie bez roboty. Dla wielu niewątpliwą zaletą jest brak mięsa. Dla tych mięsnych polecam przygotowanie jej i podanie w towarzystwie kiełbasek czy karkówki z grilla.
SKŁADNIKI:
- 1 kg żółtej papryki stożkowej
- 1 kg pomidorów
- 1/2 główki czosnku
- 1/2 szklanki oleju (ja dałam troszkę mniej)
- sól, pieprz do smaku
- ulubione zioła opcjonalnie do smaku
- Paprykę umyj. Nie usuwaj gniazd nasiennych, odetnij tylko ogonki. W każdej papryce zrób nacięcie ok. 2,5-3 cm, przez które wsyp do środka szczyptę soli – najlepsza będzie morska.
- Pomidory natnij, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój je w grube plastry. Czosnek obierz i rozgnieć.
- Na dużej, głębokiej patelni lub dużym rondlu rozgrzej olej, wrzuć rozgniecione ząbki czosnku, włóż całe papryki i obsmaż je ze wszystkich stron na złoty kolor. Do papryki dodaj pokrojone pomidory i duś pod przykryciem około 20 minut.
- Pod koniec odkryj, duś jeszcze jakiś czas, aby odparował nadmiar wody. Na tym etapie dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz ziołami (bazylia, zioła prowansalskie).
2 komentarze
Zjadłabym z ryżem, fajny przepis 🙂
Świetny przepis, papryka i pomidory super sprawa;)
Zapraszam do mnie http://www.naturalnemetody.blogspot.com