Przedstawiam dzisiaj przepis na zupę krem z pieczonego kalafiora. Pieczony kalafior nadaje tej zupie zdecydowanie innego wyrazu – smakuje inaczej niż tradycyjna zupa na bazie kalafiora.
Przepyszna – powiem tylko tyle, a że pracy niewiele, więc polecam.
SKŁADNIKI:
- 1 kalafior
- 1/2 główki czosnku – nie obieraj ząbków
- 1-1,5 litra bulionu mięsno-warzywnego
- 2-3 łyżki słodkiej śmietany, najsmaczniejsza będzie kremówka
- kilka łyżek oleju do pieczenia
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
- Czosnek w łupinkach ułóż na kawałku folii aluminiowej, skrop olejem i zawiń.
- Kalafiora podziel na różyczki, możesz też pokroić na plastry. Oprósz solą, skrop olejem i wyłóż na blaszkę do pieczenia. Obok kalafiora połóż pakuneczek z czosnkiem.
- Piecz w temperaturze 190 stopni C do miękkości i ładnego zarumienienia kalafiora. Co jakiś czas zamieszaj, aby równomiernie się dopiekł. Po upieczeniu lekko przestudź.
- Wyciśnij czosnek i wraz z kalafiorem i częścią bulionu zmiksuj w malakserze lub przy użyciu blendera na krem. Możesz zostawić kilka kawałków kalafiora do podania.
- Dodaj śmietanę, resztę bulionu, podgrzej. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Podaj z bagietką.
2 komentarze
banalnie prosta… mam zachomikowanego kalafiora, więc jutro robię 😉 pozdrawiam
Wygląda bardzo ciekawie,a kalafior jest znakomity;)
Zapraszam do mnie http://www.naturalnemetody.blogspot.com