Pasztety w polskiej kuchni są obecne od wieków. Pieczone w specjalnych, zdobionych formach lub w różnego rodzaju ciastach były zawsze piękną ozdobą świątecznego stołu. Dzisiejszy przepis to pasztet wieprzowy zapieczony w cieście francuskim. W starych polskich książkach kucharskich znajdziecie też pasztety zapiekane w cieście chlebowym pszennym lub żytnim.
Taki własnoręcznie przygotowany pasztet na pewno będzie cudowną alternatywą dla sklepowych wędlin zarówno jeśli chodzi o smak oraz wygląd. Ja wykorzystałam ozdobną foremkę, ale możecie ciasto ozdobić kawałkami ciasta (można wykroić listki lub wyciąć literki) – ten pasztet będzie piękną ozdobą Waszego wielkanocnego stołu.
SKŁADNIKI NA PASZTET W CIEŚCIE:
- 800 g mięsa wieprzowego (raczej tłusty kawałek)
- 500 g wątróbki wieprzowej
- 200 g dowolnego pieczonego mięsa
- garść suszonych grzybów
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- ½ małego selera
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
- 1 bułka
- 2 jajka
- pieprz, sól, majeranek
- opakowanie ciasta francuskiego
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso i wątróbkę opłukać.
- Warzywa obrać.
- Grzyby opłukać, zalać szklanką wody, zagotować i odstawić na pół godziny pod przykryciem, odcedzić (wodę z moczenia grzybów wykorzystać do gotowania mięsa).
- Mięso zalać niewielką ilością wody i wywarem z moczenia grzybów, dodać warzywa, przyprawy i gotować do miękkości mięsa.
- Wyjąć łyżką cedzakową mięso i warzywa. Odlać szklankę wywaru i namoczyć w niej bułkę.
- Do garnka z wywarem włożyć wątróbkę pokrojoną w plastry i parzyć przez około 20 minut, woda powinna mieć temperaturę około 90 stopni C i należy pilnować, aby się nie zagotowała.
- Mięso, wątróbkę, grzyby i odciśniętą bułkę zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia.
- Do masy dodać jajka, doprawić i dokładnie utrzeć. Jeśli będzie za gęsta, można dodać trochę wywaru.
- Ugotowane warzywa (marchew, pietruszkę i seler) można zmielić razem z mięsem – ich dodatek nada lekkości pasztetowi.
- Foremkę keksową wyłożyć ciastem, do środka włożyć masę, brzegi ciasta zlepić.
- Piec w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut, potem temperaturę zmniejszyć do 180 i piec kolejne 40 minut.
- Jeśli wierzch będzie się zbytnio rumienił, pasztet przykryć folią aluminiową.
Przepis powstał do projektu e-book wielkanocny przy współpracy z serwisem zpierwszegotloczenia.pl oraz ZT Kruszwica.
Jeden komentarz
bardzo fajny pomysł:)