PASZTET W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Pasztet w cieście francuskim

Pasztety w polskiej kuchni są obecne od wieków. Pieczone w specjalnych, zdobionych formach lub w różnego rodzaju ciastach były zawsze piękną ozdobą świątecznego stołu. Dzisiejszy przepis to pasztet wieprzowy zapieczony w cieście francuskim. W starych polskich książkach kucharskich znajdziecie też pasztety zapiekane w cieście chlebowym pszennym lub żytnim.

Taki własnoręcznie przygotowany pasztet na pewno będzie cudowną alternatywą dla sklepowych wędlin zarówno jeśli chodzi o smak oraz wygląd. Ja wykorzystałam ozdobną foremkę, ale możecie ciasto ozdobić kawałkami ciasta (można wykroić listki lub wyciąć literki) – ten pasztet będzie piękną ozdobą Waszego wielkanocnego stołu.

SKŁADNIKI NA PASZTET W CIEŚCIE:

  • 800 g mięsa wieprzowego (raczej tłusty kawałek)
  • 500 g wątróbki wieprzowej
  • 200 g dowolnego pieczonego mięsa
  • garść suszonych grzybów
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • ½ małego selera
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 1 bułka
  • 2 jajka
  • pieprz, sól, majeranek
  • opakowanie ciasta francuskiego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso i wątróbkę opłukać.
  2. Warzywa obrać.
  3. Grzyby opłukać, zalać szklanką wody, zagotować i odstawić na pół godziny pod przykryciem, odcedzić (wodę z moczenia grzybów wykorzystać do gotowania mięsa).
  4. Mięso zalać niewielką ilością wody i wywarem z moczenia grzybów, dodać warzywa, przyprawy i gotować do miękkości mięsa.
  5. Wyjąć łyżką cedzakową mięso i warzywa. Odlać szklankę wywaru i namoczyć w niej bułkę.
  6. Do garnka z wywarem włożyć wątróbkę pokrojoną w plastry i parzyć przez około 20 minut, woda powinna mieć temperaturę około 90 stopni C i należy pilnować, aby się nie zagotowała.
  7. Mięso, wątróbkę, grzyby i odciśniętą bułkę zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia.
  8. Do masy dodać jajka, doprawić i dokładnie utrzeć. Jeśli będzie za gęsta, można dodać trochę wywaru.
  9. Ugotowane warzywa (marchew, pietruszkę i seler) można zmielić razem z mięsem – ich dodatek nada lekkości pasztetowi.
  10. Foremkę keksową wyłożyć ciastem, do środka włożyć masę, brzegi ciasta zlepić.
  11. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut, potem temperaturę zmniejszyć do 180 i piec kolejne 40 minut.
  12. Jeśli wierzch będzie się zbytnio rumienił, pasztet przykryć folią aluminiową.

Przepis powstał do projektu e-book wielkanocny przy współpracy z serwisem zpierwszegotloczenia.pl oraz ZT Kruszwica.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz