Kiedyś usłyszałam od znajomej, że ma dwa ulubione łakocie – gorzką czekoladę i chałwę. Wcale jej się nie dziwię, bo przecież co może być pyszniejszego niż dobra gorzka czekolada i dobra turecka chałwa. Jest to połączenie dwóch najsmaczniejszych rzeczy na świeci – zapraszam na pyszne czekoladowe ciasto z chałwą.
SKŁADNIKI NA CIASTO Z CHAŁWĄ:
- 5 jaj
- 1 ½ szklanki cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
- Jajka ubić z cukrem, a mąkę przesiać razem z proszkiem, sodą i kakao.
- Do ubitych jajek dodawać na przemian mąkę z dodatkami, olej oraz rozpuszczoną czekoladę.
- Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, następnie piec w temperaturze 180 stopni C około 45 minut, do suchego patyczka.Wystudzić.
SKŁADNIKI NA KREM:
- 2 budynie waniliowe
- 4 łyżki cukru
- 600 ml mleka
- 200 g masła
- 250 g chałwy
- Ugotować budyń z cukrem, przestudzić.
- Masło utrzeć na puch, nadal ucierając, następnie dodawać po łyżce przestudzony budyń, a na koniec wsypać pokruszoną chałwę i dokładnie wymieszać.
DO NASĄCZENIA:
- 2/3 szklanki mocnej kawy
- 3 łyżki białego rumu
- Ciasto przekroić na trzy placki, ściąć wierzch, tak aby wyrównać placki. Okruchy będzie można wykorzystać do ozdobienia ciasta.
- Na paterze układać kolejne blaty, każdy z nich przed nałożeniem masy nasączyć, na koniec resztę masy wyłożyć na wierzch i na boki.
- Ciasto można podać w formie tortu lub zwykłego placka.
Przepis powstał do projektu e-book wielkanocny przy współpracy z serwisem zpierwszegotloczenia.pl oraz ZT Kruszwica.
17 komentarzy
oj tak, połączenie świetne 🙂
Pysznie wygląda ten tort…:)
Dziękuję za przepis, przygotuję taki dla mojej Mamy 🙂 Ona uwielbia chałwę 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
każda rzecz z chałwą jest idealna 🙂
Połączenie czekolady i chałwy jest pyszne! 🙂
Czekolada i chałwa to jest to, co uwielbiam! Ciasto dla mnie:)
Pozdrowienia!
ojej! Ten tort musiał smakować wspaniale! 🙂
Lauro, coś niebywałego!
ten tort mnie oszołomił. smakiem i wyglądem.
BAJECZNY ;D
pysznie wygląda, bardzo lubię chałwę:)
Uwielbiam ciasta z chałwą:)Pozdrawiam
Hmpf… Na mojej liście ukochanych składników jest jeszcze karmel 😉
A ciacho wygląda obłędnie smakowicie 🙂
Jaki rozmiar tortownicy ?
26cm
Nie wyszło tz. Krem nie wyszedł – zrobił się po dodaniu budyniu ( łyżka po łyżce ) luźny – konsystencja nie stenzalej galaretki – w czym błąd – budyń był przestudzony – mało z cukrem ubite za pomocą Kitchenaid N/A małych obrotach
nie mam pojęcia 🙁