Przepis na pieczone żeberka ze słodko-pikantną nutką. Kiedy zobaczyłam przepis na ich cudną wersję na Gotuj z Kasią, mało się nie zaśliniłam. W pikantnej miodowej marynacie, wyglądają obłędnie – koniecznie zobaczcie. Ten przepis został przeze mnie zmieniony i dostosowany do naszych wymagań dietetycznych – zamiast miodu użyłam syropu z agawy, zastosowałam też zamiast marynaty mokrej, jej wersję suchą.
Żeberka to chyba moje ulubione mięso, zawsze lubiłam poobgryzać kostki, a samo mięso smakuje jakoś tak lepiej. Na Cafe Babilon znajdziecie kilka propozycji żeberkowych: najpopularniejsze (to jeden z Waszych ulubionych postów) – żeberka w kiszonej kapuście czy takie na styl chiński – żeberka z korony. Uwielbiam wykorzystywać ten rodzaj mięsa do przygotowania zup – krupnik w naszym domu najlepiej smakuje na wywarze na wieprzowych żeberkach.
Dzisiaj zapraszam na przepyszne pieczone żeberka w marynacie słodko-pikantnej.
SKŁADNIKI NA PIECZONE ŻEBERKA:
- około 1 kg żeberek wieprzowych w cienkim płacie
- 2 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki płatków chilli
- 1 płaska łyżka soli
PRZYGOTOWANIE:
- Płat mięsa przełóż na deskę. Ponakłuwaj ostrym nożem.
- Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i natrzyj nią porządnie mięso.
- Przełóż mięso do worka, zawiń ciasno i odstaw do lodówki najlepiej na 24 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 200° Celsjusza.
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz w zależności od grubości płata żeberek około 1,5 godziny.
- Ostatnie pół godziny piecz bez przykrycia często polewając mięso sosem z marynaty i wytapiającego się tłuszczu.
4 komentarze
Piękny kawał mięcha 😀