Prosta sałatka z zielonej soczewicy, pora, świeżej papryki oraz surowego ogórka. Lekka, ale bardzo odżywcza. Można ją podać samodzielnie lub jako dodatek do pieczonych mięs lub ryby z grilla lub patelni.
SKŁADNIKI – SAŁATKA Z ZIELONEJ SOCZEWICY :
- 2 szklanki zielonej soczewicy
- 1 por, tylko biała część
- 1/2 dużego ogórka szklarniowego
- 1 mała czerwona papryka
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Soczewicę opłukać, zalać 4 szklankami wody i gotować na wolnym ogniu do miękkości, odcedzić i wystudzić.
- Warzywa opłukać i oczyścić. Pora pokroić w cieniutkie półplasterki i oprószyć solą, ogórka i paprykę pokroić w niezbyt dużą kostkę.
- Oliwę wymieszać z octem balsamicznym.
- Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosem, doprawić solą.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.