Ziemniaki Hasselback pochodzą ze Szwecji. Choć niektóre źródła podają, że przepis pochodzi z XVIII wieku, to jego historia sięga lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku. Ten przepis został stworzony w 1953 roku przez jednego z szefów kuchni restauracji Hasselbacken w Sztokholmie i do dziś jest popisowym daniem lokalu.
Jest bardzo efektowne, a bardzo proste do przygotowania. Wystarczy kilka ziemniaków, ostry nóż i tłuszcz z dodatkami. Najważniejsze w przepisie jest odpowiednie nacięcie ziemniaków. Aby nie dociąć go do końca, ziemniaka połóż pomiędzy dwoma łyżkami drewnianymi. Trzonki zapobiegną docinaniu do końca. Jeśli pokochasz ten przepis możesz poszukać specjalnych deseczek do krojenia ziemniaków, są nawet takie ze stojakiem, który ułatwia krojenie plasterków 🙂 Zamiast oliwy, której użyłam, możesz wykorzystać olej, masło lub smalec z gęsi (niektóre przepisy podają też tłuszcz z kaczki). Jeśli chcesz zrezygnować z ziół, upiecz ziemniaki z samą solą.
SKŁADNIKI NA ZIEMNIAKI HASSELBACK:
- 8-10 ziemniaków do pieczenia, najlepiej równej wielkości
- 1/4 szkl. oliwy lub oleju rzepakowego dobrej jakości
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
- 3-4 gałązki rozmarynu
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki wyszoruj i dokładnie osusz. Ponacinaj każdego ziemniaka jak najcieniej, tworząc wachlarz. Uważaj aby nie dociąć go do końca. Najlepiej ziemniaka położyć pomiędzy dwoma trzonkami drewnianych łyżek – nóż powinien być ostry. Plasterki lekko rozchyl.
- Czosnek obierz, rozetrzyj z solą i listkami tymianku, następnie wymieszaj z połową oliwy. Resztą oliwy natrzyj ziemniaki, również pomiędzy nacięciami.
- Ziemniaki natrzyj gałązkami rozmarynu, posyp solą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210°C. Piecz 40 minut. Nacięcia posmaruj oliwą z czosnkiem i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz jeszcze ok. 30 minut, w międzyczasie smaruj spływającą oliwą. Pod koniec dołóż gałązki rozmarynu.
Jeden komentarz
jedna z moich ulubionych form serwowania ziemniaków 🙂