To przepyszne ciasto czekoladowe nie zawiera mąki. Spód, czyli ciasto oraz góra, czyli mus, wykonane są dokładnie z tych samych składników. Spód się piecze, a do góry dodaje się żelatynę i chłodzi w lodówce. Moja wersja miała być tortem dla prawie czterdziestolatka, więc zgodnie z oryginałem dodałam do musu alkohol. W domu nie było likieru czekoladowego – wykorzystałam zwykłą wódkę… Mus można podać w formie deseru w pucharkach.
Przepis zaczerpnęłam z bloga Kwestia Smaku – szukam inspiracji na nietypowy tort dla mojego męża. Pierwszy przepis który rzucił mi się w oczy, i wiedziałam, że to jest to przepis doskonały jak napisała autorka bloga, Asia – i w stu procentach się pod tym podpisuję.
SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:
- 150 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 5 dużych jajek
- 1 łyżka kakao
- 175 g cukru
- Czekoladę połamać na kawałki, włożyć razem z masłem do rondelka, rozpuścić, następnie wystudzić.
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier i ubijać 2- 3 minuty. Piana ma być sztywna i lśniąca. Żółtka utrzeć z kakao, na koniec dodać rozpuszczone czekolady.
- Delikatnie, mieszając szpatułką, połączyć pianę z rozpuszczoną czekoladą, następnie masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto ostudzić w tortownicy, dość mocno opadnie, ale tak właśnie ma być.
SKŁADNIKI NA MUS/KREM:
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki kakao
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- kieliszek likieru lub wódki (opcjonalnie)
- Czekoladę połamać na kawałki, włożyć razem z masłem do rondelka, rozpuścić, następnie wystudzić.
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić.
Ze względu na wykorzystanie surowych jaj w musie, należy pamiętać o dokładnym sparzeniu ich wrzątkiem. - Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z kakao, dodać rozpuszczone czekolady i alkohol.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier i ubijać 2- 3 minuty. Piana ma być sztywna i lśniąca.
- Pianę delikatnie wymieszać z masą czekoladowa i żelatyną. Masę wyłożyć na wystudzony spód.
- Chłodzić w lodówce przynajmniej 4 godziny.
Lubisz czekoladę tak jak ja? Zobacz inne przepisy z tym składnikiem.
27 komentarzy
Wyglada bajecznie! Takie ciasto to raj na ziemi dla czekoholika.
w lodówce zostały dwa małe kawałki, starszliwie kuszą….
Też je robiłam, ale mus mi się zważył… W zasadzie od początku wiedziałam, że mi nie wyjdzie bo to zupełnie nie był mój dzień;( musze jeszcze raz spróbowac kiedyś… Przy okazji polecam Ci konkurs dla bloggerów, zajrzyj na http://www.dniherbaty.pl w zakłądkkę Herbata z dodatkami 🙂
dziękuję za zaproszenie
ojej… to zdjątko wygląda niesamowicie pociągająco!!! Pychota!
Wspaniałe ciacho. Mam ochotę na taki duży czekoladowy kawał 😀
Niebo w gębie! Aż się ślinić zaczęłam 😛
Ależ to musi być smak,wygląda obłędnie:)
ciszę się, że Wam się tak podoba – ja wczoraj zakochałam się w nim;
Wygląda wprost obłędnie!
o co chodzi z tym sparzeniem?
Skorupkę jajka dobrze jest potraktować wrzątkiem (ze względu na pałeczki salmonelli). Ja robię to tak, że kładę jajka do komory zlewozmywaka i polewam je wrzątkiem z czajnika;
Takie ciasto "chodziło za mną"długo,tylko nie wiedziałam jak je zrobić.I tu strzał w 10.Upiekłam-wyszło wspaniale i tak też smakowało.Paterę z ciastem obłożyłam połówkami truskawek.Połączenie czekolady z truskawkami to poezja dla podniebienia.Wielkie dzięki za przepis!!!
cieszę się, że smakowało;
"Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier i ubijać 2- 3 minuty. Piana ma być sztywna i lśniąca."
Czy pianę z cukrem koniecznie trzeba ubić mikserem czy lepiej zwykłą trzepaczką?
Pianę trzeba ubić na sztywno, jak to zrobić to już kwestia wyboru. Ja zdecydowanie wybieram robot – jest szybciej.
Genialne ciasto ^.^
no mi niestety mi nie wyszło. spód wyszedł bardzo zbity a góra podobna do spodu- szkoda gadać. chciałam zauważyć że jak ucierałam jajka z kakao to po złączeniu z czekoladą porobiły mi się straszne grudki z kakao. pewnie dlatego mi nie wyszło. 🙁
ja robiłam je wiele razy, w różnych wersjach (z czekolada z dodatkami, z wierzchem z bitej śmietany) i ciacho zawsze wychodzi rewelacyjnie.
Nie wiem co mogło być przyczyną niepowodzenia.
Witam !
Zazwyczaj polskie przepisy sa dalekie od rzeczywistości ale ten naprawde jest FANTASTYCZNY. Ciasto wyszło rewelacyjnie i do tego smakuje NIEBIAŃSKO , dziekuje .
Zachowałam przepis na następne okazje. ???. Pozdrawiam Ania
Właśnie skończyłam, chłodzi sie w lodówce, wszystko ok tylko… wam też wyszło tak mało ciasta (chodzi mi o spód)? Bo kiedy wyjęłam moje z papieru i włożyłam z powrotem do formy (żeby mus wyszedł gładko po bokach) to tego ciasta był może 1cm grubości i na dodatek nie dochodziło do ścianek (ze dwa cm pustego miejsca ale to pewnie przez wyjęcie papieru) 🙁 także wyszedł mus z podeszwą czekoladową 😀
poszło coś nie tak,tego ciasta powinno być więcej 🙁
Ciasto bez mąki? To się nie może udać.
no cóż mogę napisać…
my robiliśmy je wiele razy i za każdym smakowało obłędnie
Na jak dużą tortownice? Mam 24 cm nie wyjdzie za niskie
Będzie ok
Moje ulubione! ❤️