Polecam Wam dziś puree z batatów z dodatkiem zmiksowanego z olejem z pestek dyni czosnkiem niedźwiedzim. Było pyszne – słodycz batatów i ostry wyraźny smak czosnku plus moja wielka miłość w postaci oleju dyniowego.
Sezon na czosnek niedźwiedzi trwa, więc spróbujcie tego niezwykle prostego, cudnego i aromatycznego dania.
SKŁADNIKI:
- 2-3 średniej wielkości bataty
- pęczek czosnku niedźwiedziego
- 4 łyżki oleju z pestek dyni
- sól do smaku
- Bataty opłucz i ugotuj w mundurkach. Odcedź i lekko przestudź.
- Bataty obierz i ciepłe zmiksuj blenderem dodając łyżkę oleju oraz dużą szczyptę soli.
- Czosnek niedźwiedzi dokładnie opłucz, osusz.
- Zmiksuj z olejem. Dopraw do smaku solą.
- Puree wyłóż na miseczkę, na wierzch rozłóż zmiksowany z olejem czosnek.
Takie puree świetnie smakuje jako samodzielne danie. Możesz je także podać jako dodatek do mięsa lub ryby. U nas cudownie skomponował się z rybą z pomidorkami koktajlowymi.
Zamiast oleju z pestek dyni możesz wypróbować innych olejów lub oliwy z oliwek.
3 komentarze
Smakowicie wygląda:)
Czosnek niedźwiedzi zmiksowałam ze słonecznikiem, uprażonym na patelni (bo mi sie do netu nie chciało po przepis zajrzeć 😉 ) i osobiście mówię – jest pyszne 😉