Takie krokiety z brokułami poznałam podczas współpracy z jedną z wrocławskich restauracji. Ela potrafiła je doprawić i przygotować tak, że ślina nam leciała i przytupując czekaliśmy na gotowe.
Jeśli nie mieliście okazji spróbować tego dania, polecam. Zaskakujące dla miłośników brokuła a także dla ich przeciwników.
SKŁADNIKI:
- 10-12 gotowych naleśników (na przykład z tego przepisu)
- 1 opakowanie brokuła marki Poltino
- 150-200 g żółtego sera
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 jajka do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Brokuła ugotuj al dente. Najlepiej na parze. Ostudź.
- Ser żółty zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Brokuła zetrzyj na tarce, tak jak ser.
- Czosnek obierz, rozetrzyj z solą.
- Wymieszaj brokuła z serem, dodaj czosnek. Dopraw farsz solą oraz pieprzem.
- Jajka wybij na głęboki talerz, rozbełtaj dokładnie doprawiając solą oraz pieprzem. Na drugi talerz wysyp bułkę tartą.
- Nałóż farsz na naleśniki. Zawiń krokiety i panieruj w jajku oraz bułce.
- Smaż na rozgrzanym oleju.
Takie krokiety najlepiej smakują z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.
Jeden komentarz
jak pięknie zielone <3