KROKIETY Z BROKUŁAMI I ŻÓŁTYM SEREM

Takie krokiety z brokułami poznałam podczas współpracy z jedną z wrocławskich restauracji. Ela potrafiła je doprawić i przygotować tak, że ślina nam leciała i przytupując czekaliśmy na gotowe.

Jeśli nie mieliście okazji spróbować tego dania, polecam. Zaskakujące dla miłośników brokuła a także dla ich przeciwników.

SKŁADNIKI:

  • 10-12 gotowych naleśników (na przykład z tego przepisu)
  • 1 opakowanie brokuła marki Poltino
  • 150-200 g żółtego sera
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 jajka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Brokuła ugotuj al dente. Najlepiej na parze. Ostudź.
  2. Ser żółty zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  3. Brokuła zetrzyj na tarce, tak jak ser.
  4. Czosnek obierz, rozetrzyj z solą.
  5. Wymieszaj brokuła z serem, dodaj czosnek. Dopraw farsz solą oraz pieprzem.
  6. Jajka wybij na głęboki talerz, rozbełtaj dokładnie doprawiając solą oraz pieprzem. Na drugi talerz wysyp bułkę tartą.
  7. Nałóż farsz na naleśniki. Zawiń krokiety i panieruj w jajku oraz bułce.
  8. Smaż na rozgrzanym oleju.

Takie krokiety najlepiej smakują z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz