W środowe przedpołudnie polecam Wam kolejne danie, które przygotujecie ekspresowo, bez problemu zapakujecie do pojemniczka lub słoiczka i kolejny raz doprowadzicie do zawistnych spojrzeń koleżanek z pracy. Taka sałatka z soczewicy z dodatkiem wędzonego kurczaka jest sycąca, niezwykle smaczna i bardzo, bardzo zdrowa.
Ugotuj wieczorem soczewicę lub wykorzystaj gotowca z puszki i w pięć minut przygotujesz takie cudo.
SKŁADNIKI:
(dla 2 osób)
- 1/2 szklanki suchej brązowej soczewicy (lub puszka gotowej)
- 1 czerwona papryka
- 1 wędzone udo kurczaka
- pesto z przepisu poniżej lub 2-3 łyżki gotowego pesto ze słoiczka
PESTO ZE SZPINAKU:
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
- Soczewicę przepłucz na sitku, zalej szklanką wody gotuj do miękkości. W miarę potrzeby podlewaj niewielką ilością wody. Dosól do smaku dopiero po ugotowaniu, bo stwardnieje. Odsącz na sicie i ostudź. Jeśli korzystasz z gotowca, odsącz na sicie zawartość puszki.
- Paprykę pokrój w kostkę.
- Składniki na pesto rozetrzyj w moździerzu lub w kubku miksującym.
- Wymieszaj soczewicę z papryką i pesto.
- Usuń skórę i kości z kurczaka. Mięso pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do sałatki.