GDY NIE WIESZ CO GOTOWAĆ

Gdy nie wiesz co gotować

Gdy nie wiesz co gotować, dania z warzyw i ziaren Marianny Szyc to jedna z pierwszych książek, które kupiłam jako “samodzielna” gospodyni. Od ponad dwudziestu lat jest w użyciu i co jakiś czas udaje mi się wyszperać jakąś inspirację na bezmięsne danie. Jak na pozycje wydawane w tym czasie ma naprawdę sporo ciągle aktualnych treści i jak na taką niewielką książeczkę bardzo dużo przepisów.

Książka podzielona na rozdziały: zupy, drugie dania, sałatki, surówki, przystawki gotowane, sosy, masła, pasty do kanapek, koktajle. Wszystkie przepisy są bezmięsne, a we wstępie autorka opisuje kilka podstawowych zasad jarskiego odżywiania się oraz przykładowe zestawy jarskich obiadów. Co prawda pomimo namawiania do zdrowego odżywiania, zupy mają obowiązkowy składnik w postaci “vegety” lub “jarzynki”, ale z drugiej strony to czasy, w których to była jedna z podstawowych przypraw w polskich domach.

Fajne pomysły są wśród dań obiadowych – kotlety z fasoli czy soi, naleśniki po arabsku, różne pomysły na podanie kasz czy kilka wersji kluskowo-kopytkowych. Świetne są propozycje na różne pasty oraz masła smakowe. Pisząc tę recenzję przypomniałam sobie kilka z przepisów z tej książki,  które w początkowym okresie małżeństwa często lądowały na naszym stole, a ciągle nie zostały pokazane na blogu – trzeba do nich koniecznie wrócić.

Jedynym mankamentem książki jest jej stan. Fatalnie wydana, po mocnej eksploatacji jest w opłakanym stanie. Jeśli jednak uda się Wam trafić na tę pozycję, bierzcie – moim zdaniem warto.

Gdy nie wiesz co gotować, strona


 

Gdy nie wiesz co gotować, dania z warzyw i ziaren Marianna Szyc

Chrześcijański Instytut Wydawniczy “ZNAKI CZASU”, Warszawa 1990
stron 130, bez zdjęć
oprawa miękka, klejona

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

  1. Muszę przyznać że internet jest pełen przepisów, ale przepisy w książce w wersji papierowej są nie do zastąpienia. To tak jak ze zdjęciami: album o wiele lepszy nić zdjęcia na PC.

Zostaw komentarz