Dzisiaj ostatni dzień karnawału, zwany śledzikiem. Na tę okazję przedstawiam Wam przepis na śledzie w porach z dodatkiem jabłek, które przygotowywałam na ostatnią wigilię.
Czy wiecie, że według jednej z tradycji, kto nie zje dzisiaj śledzia w czasie lata zostanie zjedzony przez komary? Ja wolę dmuchać na zimno i u nas zapas śledziowy jest odpowiednio pokaźny 🙂 . Na Cafe Babilon znajdziecie też sporo innych propozycji na śledziowe dania – klikajcie i szukajcie czegoś odpowiedniego dla siebie.
SKŁADNIKI NA ŚLEDZIE W PORACH:
- 50 dag solonych śledzi
- 1 szklanka octu winnego
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżka ksylitolu (lub cukru)
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka ziaren gorczycy
DO SAŁATKI:
- 2 pory
- 1 duże winne jabłko
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz do smaku
- Przygotuj marynatę: zagotuj wodę z octem, listkami laurowymi, zielem angielski, gorczycą oraz ksylitolem (lub cukrem). Płyn ostudź, następnie śledzie zalej zalewą, przykryj i odstaw do lodówki na dobę.
- Odlej marynatę. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na półmisku.
- Pokrój pora w cieniutki półtalarki, oprósz delikatnie solą. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj pora i jabłko, na koniec gotowym sosem porowym zalej śledzie i odstaw na kilka godzin do przegryzienia.