PRZEPYSZNE ŚLEDZIE W PORACH

Pyszne śledzie w porach

Dzisiaj ostatni dzień karnawału, zwany śledzikiem. Na tę okazję przedstawiam Wam przepis na śledzie w porach z dodatkiem jabłek, które przygotowywałam na ostatnią wigilię.

Czy wiecie, że według jednej z tradycji, kto nie zje dzisiaj śledzia w czasie lata zostanie zjedzony przez komary? Ja wolę dmuchać na zimno i u nas zapas śledziowy jest odpowiednio pokaźny 🙂 . Na Cafe Babilon znajdziecie też sporo innych propozycji na śledziowe dania – klikajcie i szukajcie czegoś odpowiedniego dla siebie.

SKŁADNIKI NA ŚLEDZIE W PORACH:

  • 50 dag solonych śledzi
  • 1 szklanka octu winnego
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka ksylitolu (lub cukru)
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren gorczycy

DO SAŁATKI:

  • 2 pory
  • 1 duże winne jabłko
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku
  1. Przygotuj marynatę: zagotuj wodę z octem, listkami laurowymi, zielem angielski, gorczycą oraz ksylitolem (lub cukrem). Płyn ostudź, następnie śledzie zalej zalewą, przykryj i odstaw do lodówki na dobę.
  2. Odlej marynatę. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na półmisku.
  3. Pokrój pora w cieniutki półtalarki, oprósz delikatnie solą. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  4. Wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj pora i jabłko, na koniec gotowym sosem porowym zalej śledzie i odstaw na kilka godzin do przegryzienia.
Pyszne śledzie w porach
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz