Lekka sałatka z makaronu ryżowego idealna do mięsa lub ryby. U nas podana z pyszną makrelą w paście miso.
SKŁADNIKI – SAŁATKA Z MAKARONU RYŻOWEGO:
- 20 dkg drobnego makaronu ryżowego (może być też makaron sojowy lub z fasoli mung)
- 2 marchewki
- 1/2 białej rzodkwi
- 2-3 łyżki kiełków fasoli mung (opcjonalnie)
- 1 świeży ogórek szklarniowy
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron zalać wrzątkiem, wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć.
- Warzywa pokroić w cienką zapałkę.
- Składniki sosu wymieszać.
- Połączyć warzywa z makaronem i sosem, wymieszać.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.