SAŁATKA Z MAKRELI PIECZONEJ I AWOKADO

Sałatka z makreli pieczonej i awokado

Makrela, którą przedstawiałam przedwczoraj, była dla mnie zbyt duża, więc jej część wykorzystałam do wyprodukowania całkiem fajnej sałatki. Taka sałatka z makreli pieczonej, ogórka kiszonego, papryki i awokado to świetny wybór na śniadanie lub kolację nie tylko dla osób na diecie. Zdrowe kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 zawarte w makreli dopełnione cudownymi właściwościami awokado. Olbrzymia bomba zdrowia dla Twojego serca.

Sałatkę możesz przygotować zarówno z makreli pieczonej jak i wędzonej.

SKŁADNIKI – SAŁATKA Z MAKRELI:

(na jedną osobę)

  • ok. 1/4 pieczonej lub wędzonej makreli
  • 1 średniej wielkości ogórek kiszony
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/2 awokado
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki musztardy dijon
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • kiełki do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makrelę obrać z ości, podzielić na niewielkie kawałki.
  2. Ogórka i paprykę pokroić w kostkę.
  3. Miąższ awokado utrzeć z oliwą i musztardą na gładką pastę. Oliwę można pominąć jeśli awokado będzie bardzo dojrzałe.
  4. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  5. Można podać z kiełkami.
Sałatka z makreli pieczonej i awokado
Sałatka z makreli pieczonej i awokado

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz