Makrela, którą przedstawiałam przedwczoraj, była dla mnie zbyt duża, więc jej część wykorzystałam do wyprodukowania całkiem fajnej sałatki. Taka sałatka z makreli pieczonej, ogórka kiszonego, papryki i awokado to świetny wybór na śniadanie lub kolację nie tylko dla osób na diecie. Zdrowe kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 zawarte w makreli dopełnione cudownymi właściwościami awokado. Olbrzymia bomba zdrowia dla Twojego serca.
Sałatkę możesz przygotować zarówno z makreli pieczonej jak i wędzonej.
SKŁADNIKI – SAŁATKA Z MAKRELI:
(na jedną osobę)
- ok. 1/4 pieczonej lub wędzonej makreli
- 1 średniej wielkości ogórek kiszony
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/2 awokado
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżeczki musztardy dijon
- sól, świeżo mielony pieprz
- kiełki do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Makrelę obrać z ości, podzielić na niewielkie kawałki.
- Ogórka i paprykę pokroić w kostkę.
- Miąższ awokado utrzeć z oliwą i musztardą na gładką pastę. Oliwę można pominąć jeśli awokado będzie bardzo dojrzałe.
- Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
- Można podać z kiełkami.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
3 komentarze
Wygląda bardzo apetycznie!
Myślisz, że można zastąpić makrelę taką wędzoną?
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Basiu, oczywiście można. Chociaż taka pieczona jest po prostu boska
Pozdrawiam
Sałatka była przepyszna, chociaż zamiast makreli dałam smażonego amura.