Do tego przepisu podchodziłam już wiele razy. Jedno z najpopularniejszych imprezowych dań z bloga koleżanki Martyny (Smakiem Pisany) kusiło bardzo. Meksykańska sałatka w tej formie, na liście dań do zrobienia zapisana była od kilku lat. Jednak finalnie nigdy nie zagościła w naszym domu… do wczoraj. I muszę powiedzieć, że zdobyła moje serce. Fajna, lekka – idealna na spotkanie w większym gronie, bo wychodzi jej naprawdę sporo.
Meksykańska sałatka to sałatka warstwowa, którą naprawdę robi się bardzo szybko, Jest efektowna jeśli chodzi o wygląd i świetnie smakuje. Moja wersja różni się nieco od oryginału, wprowadziłam lżejsze mięso w postaci filetu z indyka, odpuściłam pieczarki, wymieniłam czerwoną na czarną fasolę i zmodyfikowałam sos – myślę, że dodatek limonki nadał fajnej ożywczości do dania.
Szukasz dania na imprezę lub spotkanie – zobacz inne propozycje.
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotuj sos – wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw solą i papryką. Sos odstaw do lodówki.
- Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Cebulę oprósz solą i zeszklij na rozgrzanym oleju. Połącz z czosnkiem i smaż jeszcze chwilę.
- Dodaj mięso i smaż do zrumienienia, a po chwili koncentrat pomidorowy. Dopraw przyprawami. Duś chwilę do połączenia smaków i następnie odstaw do przestudzenia.
- Układaj warstwami w dużej misce:
pokrojona sałata lodowa
pomidorki pokrojone na połówki
podsmażone mięso
kukurydza odsączona z zalewy
fasola odsączona z zalewy
to zalewamy sosem i wierzch posypujemy startym żółtym serem. - Tuż przed podaniem dekorujemy brzegi sałatki całymi nachosami a wierzch posypujemy zgniecionymi w dowolnej ilości.
Sałatki objętościowo jest naprawdę sporo – jeśli nie dysponujesz dużą misą – rozłóż ją na dwie lub trzy mniejsze porcje. Nachosami wykończ tuż przed podaniem – jeśli poleżą dłużej, zmiękną i nie będą tak fajnie chrupkie.
Jeden komentarz
ciekawe połączenie 🙂