Troszkę zainspirowana serniczkami truskawkowymi z Moich Wypieków postanowiłam podać sernik na zimno właśnie w takiej troszkę innej, szklankowej formie. Proporcje wystarczą na 12 takich deserów – oczywiście można ich wrobić więcej lub mniej – w zależności od wielkości szklanek. Deser z truskawkami do kawy w upalny dzień jak znalazł. Truskawki możecie zamienić na inne miękkie owoce: borówki, maliny lub jagody.
Jeśli nie chcecie bawić się w pucharki, deser możecie przygotować w jednym dużym szklanym naczyniu jako trifle.
SKŁADNIKI NA DESER Z TRUSKAWKAMI:
- 1 kg białego, mielonego sera (wiaderko)
- 1 szklanka cukru
- 125 g miękkiego masła
- 300 ml śmietany kremówki (30-36%)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącego mleka do rozpuszczenia żelatyny
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 opakowanie ciasteczek digestive (lub innych słodko-słonych)
- 1/2 kg zmrożonych truskawek
PRZYGOTOWANIE:
- Galaretki rozpuścić w wodzie (3/4 litra), odstawić aby lekko stężały. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku.
- Ciasteczka zmiksować w malakserze lub rozgnieść tłuczkiem.
- Śmietanę ubić na sztywno. Masło dokładnie utrzeć z cukrem, następnie dodawać po łyżce sera, a pod koniec dodać przestudzone mleko z żelatyną oraz ubitą śmietanę. Dokładnie wymieszać.
- Zmiksować truskawki, dzięki temu, że wykorzystamy truskawki zmrożone, powstanie coś w rodzaju sorbetu.
- Do szklanek układać: pokruszone ciastka, warstwa masy serowej, trochę galaretki, a następnie druga warstwa masy serowej. Na wierzch wyłożyć zmiksowane truskawki…
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
9 komentarzy
fajnie wygląda 🙂 pozdrawiam
Wyśmienity 🙂
no to miałyśmy podobne desery 🙂 pozdrawiam http://www.kuchnianawzgorzu.pl
Świetny deser, na pewno pyszne 😀
jaki pyszny deserek:)
mmm ;]
pucharek zwycięzcy xd
nagroda dla każdego łasucha.
Fajne sa takie małe danka:) dla każdego szklaneczka;)
No, w szklance to jest coś 😉 Prezentuje się pięknie!
dziękuję… mam już w głowie następny tego typu deser… będzie bardziej kolorowo…