Śledzie pod pierzynką to trochę bardziej pracochłonna wersja śledzi, jednak efekt z pewnością wynagrodzi włożoną pracę. To rodzaj sałatki warstwowej, w skład której wchodzą między innymi buraczki – więc rewelacyjnie prezentuje się w szklanym naczyniu.
Moja mama robi także wersję z marchewką, która zastępuje buraki.
SKŁADNIKI NA ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ:
- 25 dkg matiasów (najlepsze są takie gotowe w oleju)
- 3-4 buraki
- 4-5 ziemniaki
- 3 jaja
- 1 spora cebula
- majonez
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Jeśli korzystamy z matiasów solonych należy je wcześniej wymoczyć. Takie z zalewy olejowej wystarczy pokroić na mniejsze kawałki (długości ok. 2-3 cm).
- Ziemniaki i buraki dokładnie wypłukać i ugotować w mundurkach (osobno). Wystudzić. Ja nieraz buraki piekę w piekarniku, zyskują na smaku i aromacie. Są wtedy niezwykle esencjonalne w smaku.
- Zetrzeć na tarce na dużych oczkach do osobnych miseczek. Należy uważać (zwłaszcza przy ziemniakach), żeby zbytnio się nie zgniotły. Warstwy które będą układane powinny mieć taką „lekkość” pierzynki.
- Jaja ugotować na twardo, wystudzić i obrać.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Układać w naczyniu w następującej kolejności: pokrojone śledzie, cebulkę i buraki. Posmarować cienką warstwą majonezu. Wyłożyć równomiernie ziemniaki i ponownie posmarować majonezem. Na koniec na wierzch zetrzeć jajka i posypać całość solą i pieprzem.
Śledzie pod pierzynką powinny odstać kilka godzin, aby smaki się lekko przegryzły. Sałatka zyskuje wtedy na smaku.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
4 komentarze
uwielbiam, jednak sama sie jeszcze za nia nie wzielam… mysle o dodaniu jablka dodatkowo 😉
z jabłkiem nie próbowałam – dla mnie ten przepis to klasyk – nigdy go nie modyfikowałam w jakikolwiek sposób;
Uwielbiam, u mnie były niedawno właśnie z marchewką:)
chętnie bym zjadła