Gordon Ramsay to jeden z moich ulubionych kucharzy pokazujących się w programach TV. Zawsze kochałam jego program Kitchen Nightmares, który w Polsce próbują naśladować Kuchenne rewolucje Magdy Gessler. Oglądaliśmy go wspólnie, a mój syn rechotał na wszystkie piiii, wyciszające niecenzuralne wstawki Gordona. Wulgarny i despotyczny, używający mocno pikantnego słownictwa jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych kucharzy. Jest też ponoć najlepiej zarabiającym szefem kuchni na świecie.
Ramsey to szef kuchni, ale również to mąż i ojciec mieszkający w południowym Londynie z żoną Taną i czwórką dzieci: Megan, Matyldą oraz bliźniakami Jackiem i Holly. W książce Szef kuchni po godzinach (w oryginale Cooking for friends) możemy poznać go od tej innej strony. Ciepłego i rodzinnego, gotującego przepyszne dania dla najbliższych, cieszącego się chwilami spędzonymi z najbliższymi. Oprócz świetnych przepisów znajdziecie piękne zdjęcia potraw oraz wspólnych, rodzinnych posiłków i biesiad. Przepisy nie są bardzo skomplikowane i większość z nich jest do wykorzystania przez wszystkich.
Przepisy w książce podzielone są na działy:
Gorące i zimne zupy, kremowe, gulaszowe, z przeróżnymi dodatkami. Kilka bardzo zaskakujących propozycji.
Makaron i ziarna zbóż – sporo bezmięsnych pomysłów przede wszystkim na makarony. My wypróbowaliśmy już makaron z pieczoną dynią i rozmarynem.
Ryby i skorupiaki – przez curry, ciastka rybne, małże z boczkiem po makrelę na ostro, która na stałe zagościła w naszej kuchni.
Mięso i drób – kaczka, kurczak, wołowina, wieprzowina i nieco mniej popularne jagnięcina czy kozina.
Wytrawne ciasta i tarty, tutaj znajdziecie wypieki na słono – z grzybami, serami, rybą czy mięsem.
Warzywa i sałatki, na uwagę zasługują propozycje na warzywa pieczone.
Puddingi i lody oraz Czekolada i kawa to dwa rozdziały z mnóstwem słodkości
oraz Podstawy, czyli kilka prostych podstawowych przepisów.
Książka warta polecenia, obecnie trudna do dostania, ale jeśli gdzieś traficie – bierzcie.
Szef kuchni po godzinach – Gordon Ramsay
Wydawnictwo: Muza SA, Warszawa 2009
Oprawa twarda, szyta
Liczba stron: 272, ze zdjęciami