SZYBKIE PIERNICZKI OD DOROTUS

Szybkie pierniczki

Przygotowanie tych pierniczków było dla mnie wyzwaniem. Prawie 60 sztuk, każdy miał być z imieniem, każdy ozdobiony i osobno zapakowany.

Kilka razy widziałam ciasteczka z drukowanymi napisami, ale jakoś nigdy nie odczułam potrzeby zakupienia takiej „drukarenki”. Teraz przydałaby się, oj przydała. Dowiedziałam się, że w listopadzie można było ją kupić w sklepach Tchibo. Poszłam sprawdzić, ekspedientka poinformowała mnie, że faktycznie sprzedawali coś takiego, ale to było dość dawno. Jednak pani poprosiła, abym chwilę poczekała. Na zapleczu znalazła się drukarenka do ciastek – tego dnia był zwrot ze sprzedaży internetowej…

Potem było wykrawanie, układanie imion, pieczenie, studzenie, zdobienie no i pakowanie… uffff. Efekt był oszałamiający. Warto było…

Przepis z najlepszej ciasteczkowej strony, czyli Moich Wypieków. Nie twardnieją po upieczeniu, więc można zabrać się za ich pieczenie tuż przed wigilią.

SKŁADNIKI:
(porcja na ok. 17 ludków)

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 13 dag cukru pudru
  • 10 dag masła, roztopionego
  • 10 dag miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  1. Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie należy dodawać więcej mąki.
  2. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm podsypując mąką, tak aby się nie kleiło. Wykrawać pierniczki.
  3. Piec w temperaturze 180º stopni przez 8 – 10 minut. Studzić na kratce.
  4. Po wystudzeniu zdobić według upodobań.
Szybkie pierniczki
Szybkie pierniczki
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz