Tiramisu zachwyciło mnie wiele lat temu i ten zachwyt trwa nadal. Te pierwsze były robione z półproduktów z torebek. Owszem smakowały, ale kiedy pierwszy raz wykorzystałam serek mascarpone, zrozumiałam jaką profanacją dla tego deseru jest proszek z pudełka. Ten włoski deser ma mnóstwo swoich regionalnych odmian i praktycznie każdy region próbuje udowadniać, że tiramisu pochodzi właśnie od nich. Deser zrobił karierę poza granicami Italii w czasie II wojny światowej – żołnierze włoscy znajdujący się w niewoli w paczkach od rodziny otrzymywali to cudo. Prawdę mówiąc nie bardzo wiem w jaki sposób je przechowywano podczas transportu. Dzisiejsza wersja dla tych, którzy obawiają się surowych jajek, bez nich też można, zapraszam więc na tiramisu bez jajek.
SKŁADNIKI NA TIRAMISU BEZ JAJEK:
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka śmietany 36%
- 1,5 szklanki mocnej kawy
- 20 dkg podłużnych biszkoptów
- 1/4 szklanki likieru amaretto lub wódki z dodatkiem aromatu migdałowego
- 3 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE:
- Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać, następnie deliaktnie wymieszać z serkiem mascarpone.
- Kawę wymieszać z likierem amaretto (lub wódką i aromatem), biszkopty maczać w kawie, następnie układać w kwadratowym lub prostokątnym naczyniu.
- Na warstwę biszkoptów wyłożyć połowę masy, po tym ułożyć drugą warstwę biszkoptów, a na nią resztę masy.
- Na koniec używając małego siteczka posypać wierzch kakao.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
7 komentarzy
Pyszne , zjadłabym dzis do dobrej herbatki 🙂
Jajka mi nie przeszkadzają, ale robiłam już tiramisu z przepisu z jajkami i bez, oba są pyszne. Mnie jeszcze czasem trzeba pracy nad konsystencją tego deseru, ale uwielbiam.
Twoje tiramisu wygląda przepysznie :).
Ja również zrobiłam z jajkami i miała lekkie obawy ale wyszło przepyszne. Tiramisu a jajkami czy bez jest niesamowite:)
Wygląda wspaniale i kusi na całego;) I ja robię bez jajek, ale tylko dlatego, że tak s^ę nauczyłam i takie mi smakuje najbardziej;)
Wspaniale wygląda. Ja też zawsze robię wersję bezjajeczną;)
Pozdrawiam!
Pyszne ciasto, polecam wszystkim łasuchom ;)))
Dziękuję za przepis bez jajek:) ! Właśnie takiego szukałam, zabieram się za ciasto:)
Pozdrawiam,
Marta