To mój ulubiony sernik – sernik z brzoskwiniami jest idealny. Połączenie kruchego ciasta i delikatnego sera, dopełnione smakiem owoców. Kruche ciasto w dwóch wersjach: jako spód oraz jako chrupiąca pierzynka. Przepyszny ser i delikatne brzoskwinie, nasi wszyscy znajomi kochają ten sernik – polecam.
MASA SEROWA:
- 1 szklanka cukru
- 25 dkg miękkiego masła
- 8 jaj
- 1 kg zmielonego sera (ja daję gotowy twaróg w wiaderku)
- 2 budynie śmietankowe
- zapach (nigdy nie wiem co to znaczy, więc daję lub nie cukier waniliowy)
- duża puszka brzoskwiń
PIANA:
- 5 białek
- 2 szklanki cukru
Należy ubić sztywną pianę…
CIASTO:
- 3 szklanki mąki
- 25 dkg masła (prosto z lodówki)
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- cukier waniliowy
Wszystkie składniki najpierw porządnie posiekać nożem (to taki rodzaj, który nie lubi ciepłych rąk), potem szybko zagnieść ciasto.Wysoką formę (składniki na 25×35 lub większą) wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto podzielić na dwie części. Mniejszą zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki, większą wyłożyć spód foremki, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i lekko podpiec.
Na podpieczony spód wyłożyć ser, poukładać pokrojone brzoskwinie, wyłożyć pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce (duże oczka) porcję ciasta z zamrażarki.
Piec około godziny.
2 komentarze
Witam
Ponieważ jestem raczej amatorem w kuchni, chciałam dopytać o kilka kwestii. Czy podana temperatura pieczenia- 170 stopni to temperatura tylko dla spodu ciasta czy dla całego ciasta również i czy jest to 170 z termoobiegiem czy bez?
Ile około powinnam piec spod ciasta- 15 min? Czy dłużej, co znaczy lekko ?
I chciałam jeszcze dopytać o wagę kostki masła i margaryny. Czy jest to 200 czy 250 g. Teraz w sprzedaży są kostki o różnej wadze.
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
Asia
Witaj Asiu,
Wszystkie ciasta piekę bez termoobiegu (ten wykorzystuję jedynie do podpiekania mięsa). Piekę przy ustawieniu obu grzałek. W nielicznych przypadkach wyłączam jedną z grzałek, najczęściej jeśli wierzch się zbyt mocno spieka.
Myślę, że te 15 minut będzie ok. Ciasto powinno lekko w kilku miejscach "złapać" takie złotawe plamki.
Co do kostek, masz rację. Przepis jest stary – wtedy wszystko było unormowane-kostka miała 25 dkg i już. Na pewno do masy serowej możesz dodać 20 dkg ostatnio tak właśnie robiłam (zawsze to trochę mniej kalorii).
Pozdrawiam serdecznie,
Laura