Tort makowy z malinami, bez cukru i bez mąki. Kolejny eksperyment na słodkości z użyciem ksylitolu. Blaty bez mąki są bardzo delikatne i łatwo się kruszą, ale efekt finalny był boski…
Podejrzany na tej zagranicznej stronie był moją inspiracją…
SKŁADNIKI NA SPODY:
(średnica tortownicy 22 cm)
- 200 g mielonego maku
- 4 jajka
- 150 g ksylitolu (lub cukru)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARY
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj porcjami ksylitol, a na koniec żółtka.
- Mielony mak wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej i wymieszaj delikatnie szpatułką, wtłaczając jak najwięcej powietrza.
- Masę podziel na trzy części.
- Spody formy (22 cm) wyłóż papierem do pieczenia (ułatwi to przenoszenie gotowych blatów – są bardzo delikatne i łatwo się kruszą).
- Upiecz kolejno 3 blaty – po 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
SKŁADNIKI NA MASĘ:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 300 g mrożonych malin
- 3 łyżki ksylitolu
- Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj ksylitol oraz śmietanę kremówkę.
- Pod koniec dodaj lekko rozdrobnione mrożone maliny i jeszcze chwilkę ucieraj.
- Masą przełóż blaty, odstaw do schłodzenia do lodówki przynajmniej na 3 godziny.
6 komentarzy
Mielismy tort makowy na swieta – pychota!
Wersja z malinami mnie bardzo kusi!
🙂
polecam – świetne zestawienie
Co zmienić w przepisie by nie było tam kremówki. Czym ją zastąpić? Czy świeże maliny w sezonie będą ok?
samo mascarpone? śmietanka kokosowa?
co do malin – świeże będą jak najbardziej ok
raczej myślałam o odchudzeniu kremu. Znalazłam przepis na krem z mascarpone i jogurtu greckiego. Tylko się zastanawiam czy nie będzie zbyt luźny.
trudno powiedzieć – myślę, że będzie luźny