TORT MAKOWY Z MALINAMI BEZ CUKRU

Tort makowy z malinami

Tort makowy z malinami, bez cukru i bez mąki. Kolejny eksperyment na słodkości z  użyciem ksylitolu. Blaty bez mąki są bardzo delikatne i łatwo się kruszą, ale efekt finalny był boski…

Podejrzany na tej zagranicznej stronie był moją inspiracją…

SKŁADNIKI NA SPODY:

(średnica tortownicy 22 cm)

  • 200 g mielonego maku
  • 4 jajka
  • 150 g ksylitolu (lub cukru)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARY
  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj porcjami ksylitol, a na koniec żółtka.
  2. Mielony mak wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej i wymieszaj delikatnie szpatułką, wtłaczając jak najwięcej powietrza.
  3. Masę podziel na trzy części.
  4. Spody formy (22 cm) wyłóż papierem do pieczenia (ułatwi to przenoszenie gotowych blatów – są bardzo delikatne i łatwo się kruszą).
  5. Upiecz kolejno 3 blaty – po 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 300 g mrożonych malin
  • 3 łyżki ksylitolu
  1.  Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj ksylitol oraz śmietanę kremówkę.
  2. Pod koniec dodaj lekko rozdrobnione mrożone maliny i jeszcze chwilkę ucieraj.
  3. Masą przełóż blaty, odstaw do schłodzenia do lodówki przynajmniej na 3 godziny.
Tort makowy z malinami
Tort makowy z malinami

LOGO WINIARY

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

6 komentarzy

  1. Co zmienić w przepisie by nie było tam kremówki. Czym ją zastąpić? Czy świeże maliny w sezonie będą ok?

  2. raczej myślałam o odchudzeniu kremu. Znalazłam przepis na krem z mascarpone i jogurtu greckiego. Tylko się zastanawiam czy nie będzie zbyt luźny.

Zostaw komentarz