To danie numer jeden tegorocznych wakacji. Pieczone pomidory, cebula i czosnek jako podstawa, a z tego pyszna zupa pomidorowa lub sos pomidorowy.
Najlepiej wybrać różne gatunki pomidora. Ważne, żeby były mocno dojrzałe. U mnie to zawsze takie, które za bezcen kupuję na moim ulubionym stoisku na targu. Nie nadają się do tego, żeby je kroić na kanapki, ale w tym daniu sprawdzają się znakomicie. Do tego cebula – żółta, biała, czerwona – może być dowolna oraz kilka ząbków czosnku. Oczywiście sól, pieprz, oliwa, mogą być jakieś zioła, płatki chilli… Po upieczeniu wystarczy zmiksować.
Możesz z tej bazy wyczarować zupę lub sos. Podać z makaronem, ryżem i na przykład z dodatkami w postaci pokruszonego bałkańskiego sera, mozzarelli czy koziego twarożku. Wypróbujesz???
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg dojrzałych pomidorów
- 2-3 cebule
- 2-6 ząbków czosnku
- 1/4 szklanki oliwy (może być nieco więcej)
- gruboziarnista sól
- płatki chilli (opcjonalnie)
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
- Pomidory opłucz, pokrój na połówki. Ułóż w dużym naczyniu żaroodpornym lub na blaszce.
- Cebulę oraz czosnek obierz. Cebulę pokrój na ćwiartki. Całość dodaj do naczynia, wciskając pomiędzy pomidory.
- Warzywa skrop oliwą, oprósz przyprawami.
- Wstaw do piekarnika i piecz około 40 minut, do lekkiego zrumienienia warzyw.
- Warzywa po upieczeniu zmiksuj korzystając z blendera lub kubka miksującego. Opcjonalnie dodaj trochę wody, dopraw i podawaj z ulubionymi dodatkami.
3 komentarze
Jeszcze nie robiłam, aż wstyd. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Jutro już się kończy. Pozdrawiam
zrobione 🙂