TAR ECO 2016

W dniach 12-13 marca odbyła się II edycja Targów Żywności Ekologicznej i Zdrowego Stylu Życia TAR ECO. W hali IASE w kompleksie Hali Stulecia przy ulicy Wystawowej 1 we Wrocławiu organizatorom udało się zgromadzić prawie osiemdziesięciu wystawców.

Podczas targów odbyły się prezentacje, pokazy oraz degustacje. Producenci oraz sprzedawcy pokazali między innymi:

  • żywność pochodzącą z upraw ekologicznych i żywność regionalną
  • miody oraz inne produkty wytwarzane w pasiekach
  • piwa rzemieślnicze oraz wina ekologiczne
  • makarony, mąki, kasze, ryże
  • przetwory mleczne i jajka oraz oleje i oliwy
  • herbaty, kawę, kakao
  • soki, napoje, syropy oraz przetwory z owoców i warzyw
  • wyroby mięsne i wędliny
  • słodycze, słodkie wypieki, również takie bez dodatku cukru
  • zioła i suplementy diety, witaminy i minerały a także kosmetyki naturalne

Promowano zdrowy styl życia, prezentowano różnego rodzaje diety, można też było porozmawiać z dietetykami.

Ja zostałam zaproszona przez organizatorów – Agencję Wigor do poprowadzenia stoiska edukacyjno-informacyjnego, na którym dzieliłam się wiedzą i doświadczeniem w domowym wypieku chleba. Przez dwa targowe dni odbyłam niezliczoną ilość rozmów, podczas których również i ja dowiedziałam się całkiem sporo. To było kilkanaście godzin na pełnych obrotach, ale dzięki moim rozmówcom – było to cudowne kilkanaście godzin.

Na moim stoisku można było zaopatrzyć się w zakwas żytni oraz pooglądać i podotykać różne rodzaje mąk. Zaprezentowałam też kilka własnych wypieków: bagietki, bułeczki, chleb dyżewski oraz nasz ulubiony, regularnie pieczony chleb na zakwasie z ziarnami, który już jutro postaram się opublikować.

Targi 1
Foto Gosia Zabokrzycka
Targi2
Foto Gosia Zabokrzycka
Targi3
Foto Gosia Zabokrzycka

Nie sposób wymienić wszystkich wystawców oraz wszystkich z którymi dane mi było się poznać. W szczególności chciałabym przedstawić Wam moich targowych sąsiadów czyli Chocolate Bush oraz Eko-Barć 1954. Mnie zauroczyli totalnie…

Chocolatte Bush Pasieka

To tylko niewielka cząstka tego co działo się przez te dwa dni. Było smacznie, odkrywczo i niezwykle klimatycznie. Zaopatrzyłam się w cudowną kiszoną w główkach kapustę z Gospodarstwa Rolnego Michała Sznajder, która smakuje jak ta z mojego dzieciństwa. Czeka w lodówce na najlepsze na świecie gołabki z ziemniakami. Pojadłam cudnych liofilizowanych smakołyków, zakupiłam pyszne sery Lutomierskie, do domu przytargałam spory zapas najzdrowszego produktu świata, popróbowałam czarnego czosnku, pooglądałam i nacieszyłam oko innymi cudami.

Tar Eco 2016

Tar Eco 2016

Tar Eco 2016

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz