Wczorajszy wypad na działkę zaowocował w owoce – takie swoje, nie pryskane i w dodatku za darmo. Tak – mamy działkę i co prawda nasze prace ograniczają się jedynie do skoszenia trawy i rozpalanie raz na jakiś czas grilla, jednak poprzedni właściciele nie próżnowali i dzięki temu mamy całkiem sporo różnorakich dóbr – wystarczy zebrać i przytargać je do domu. Przywiozłam trochę jabłek, które już wylądowały w słoiczkach w postaci dżemiku i chutneya, a dzisiaj polecam czekoladowe ciasto ze śliwkami bez cukru, z pierwszych tegorocznych śliwek.
Jestem pod wrażeniem jednej ze śliw – nie wiedziałam, że drzewo może być tak oblepione – jeszcze nie do końca dojrzały, ale nie mogłam się powstrzymać i zerwałam te bardziej dojrzałe. Mieliśmy świeżutkie owoce na wczorajsze popołudnie, reszta wylądowała w cieście. To ciasto dozwolone jest również dla osób na diecie. Jeśli szukasz przepisów z niskim indeksem glikemicznym koniecznie sprawdź moje propozycje na dania dla cukrzyków i insulinoopornych. Zapraszam też do obserwowania mojego profilu na FB.
SKŁADNIKI NA CIASTO ZE ŚLIWKAMI BEZ CUKRU:
- 400 g mąki pszennej z pełnego przemiału
- 1/2 litra mleka
- 2 białka
- 1/2 kg wydrylowanych śliwek (ja dałam trochę więcej)
- 250 g białego sera
- 6 łyżek ksylitolu lub erytrolu
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
- Śliwki opłucz, wydryluj i zasyp 2 łyżkami ksylitolu.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Białka ubij na sztywną pianę, dodaj pozostałą ilość ksylitolu.
- Do piany dodawaj na przemian mąkę z mlekiem i nadal ucieraj. Na koniec dodaj śliwki oraz rozkruszony biały ser i delikatnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do formy (u mnie duża tortownica) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
16 komentarzy
Ale smacznie wygląda! Ja za oknem też mam śliwkę i jest tak oblepiona, że drzewo ledwie się trzyma-kilka gałązek i tak już nie wytrzymało. Niedługo też pewnie będę piekła ciasta. Może spróbuję Twojego przepisu. Ciekawe jak będzie smakowało z renklodami…?
Nikol, myślę, że każde śliwki się sprawdzą – powiem inaczej, każde owoce nawet, a już z pewnością nasze krajowe jabłka lub gruszki.
mniam! połączenie kakao i śliwek jest mega 🙂
Wygląda niezwykle apetycznie – takie wilgotne od owoców. Pycha:)
Ale pysznie się prezentuje:)i dość szybko się robi:)
ekstra ciacho:)
o rety, te zdjęcia!
rozpływam sie na samą myśl o zajadaniu się takim ciachem!
Wygląda bosko! Cudowne!
Pozdrawiam:)
dziękuję za wszystkie miłe komentarze…
Wygląda pysznie, Z pewnością zrobię 🙂 W jakiej tortownicy piekłaś? Czy śliwki można zastąpić innymi owocami? Jeśli tak, to jakimi?
Moja tortownica ma średnicę 26 cm, a jeśli chodzi o owoce – tak jak pisałam wcześniej myślę że każde…
suuuper!
Ciasto mi wyszło trochę gumowate, nie mam pojęcia co mogłam zorbić źle, bo przepis jest mega prosty.
ono było lekko gumowate – mąka pełnoziarnista i ser – to powód
Fruktoza niestety wcale nie jest dla cukrzyków.Jest b.słodka.Dowiedziałam się od pani prof.diabetyk ,że piszą bzdury o fruktozie.
Tak, to prawda. Ja od dłuższego czasu przestałam używać jakichkolwiek słodzików czy "zamienników" cukru. Myślę, że za to błędne stwierdzenie, że fruktoza jest OK, jest w dużej mierze odpowiedzialny Montignac.