Tarta na mące gryczanej z wędzonym łososiem i aromatycznymi pomidorkami koktajlowymi. To propozycja bezglutenowa i z niskim indeksem glikemicznym. Lekko, zdrowo, ale smacznie.
To danie to efekt poszukiwania aby zdrowo znaczyło też pysznie i nie monotonnie. Zamiast tradycyjnego ciasta kruchego, wersja na mące gryczanej. Tarta na bazie takich składników wychodzi bardzo, bardzo krucha. Nie ma w niej „lepiszcza” którym jest gluten w zwykłej pszennej mące. Tarta na mące gryczanej najlepiej smakuje gorąca, tuż po wyjęciu z piekarnika.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
SKŁADNIKI – TARTA NA MĄCE GRYCZANEJ
CIASTO:
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 150 g mocno schłodzonego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- Wszystkie składniki przełóż do malaksera i zmiksuj. Możesz też posiekać wszystko i szybko zagnieść ciasto.
- Ciastem wyłóż formę do tart. Wstaw do zamrażarki i przygotuj składniki nadzienia.
FARSZ:
- 200 g wędzonego łososia
- 300 g mocno dojrzałych pomidorków koktajlowych
- 3 jajka
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- sól, pieprz
- Pomidory opłucz, poprzekrawaj na połówki.
- Śmietanę dokładnie rozbełtaj z jajkami, dodaj szczyptę soli.
- Na ciasto wyłóż niewielkie kawałki łososia i pokrojone pomidorki.
- Zalej mieszanką śmietany i jajek. Oprósz solą i pieprzem
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz około 30-35 minut.
6 komentarzy
150 g mocno schłodzonego ciasta-??? czy moze masła?
oczywiście masła 🙂
już poprawione – dziękuję
Na jak długo trzeba wstawić ciasto do zamrażarki? Tylko na czas przygotowywania nadzienia? Pozdrawiam
pewnie już za późno, ale tak tylko na czas przygotowania nadzienia
Witam.Nie moge jesc glutenu,nabialu,cukru,soi,orzechow arachidowych (pytanie:po co zyc?:( taki smutny zart ).Maslo w ciescie zastapie olejem,ale w farszu smietane,to moge zamienic na jogurt naturalny kokosowy?
myślę, że tak