TARTA NA MĄCE GRYCZANEJ Z ŁOSOSIEM I POMIDORKAMI

Tarta na mące gryczanej

Tarta na mące gryczanej z wędzonym łososiem i aromatycznymi pomidorkami koktajlowymi. To propozycja bezglutenowa i z niskim indeksem glikemicznym. Lekko, zdrowo, ale smacznie.

To danie to efekt poszukiwania aby zdrowo znaczyło też pysznie i nie monotonnie. Zamiast tradycyjnego ciasta kruchego, wersja na mące gryczanej. Tarta na bazie takich składników wychodzi bardzo, bardzo krucha. Nie ma w niej “lepiszcza” którym jest gluten w zwykłej pszennej mące. Tarta na mące gryczanej najlepiej smakuje gorąca, tuż po wyjęciu z piekarnika.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

SKŁADNIKI – TARTA NA MĄCE GRYCZANEJ

CIASTO:

  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 150 g mocno schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  1. Wszystkie składniki przełóż do malaksera i zmiksuj. Możesz też posiekać wszystko i szybko zagnieść ciasto.
  2. Ciastem wyłóż formę do tart. Wstaw do zamrażarki i przygotuj składniki nadzienia.

FARSZ:

  • 200 g wędzonego łososia
  • 300 g mocno dojrzałych pomidorków koktajlowych
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • sól, pieprz
  1. Pomidory opłucz, poprzekrawaj na połówki.
  2. Śmietanę dokładnie rozbełtaj z jajkami, dodaj szczyptę soli.
  3. Na ciasto wyłóż niewielkie kawałki łososia i pokrojone pomidorki.
  4. Zalej mieszanką śmietany i jajek. Oprósz solą i pieprzem
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz około 30-35 minut.
Letnia tarta na mące gryczanej
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

6 komentarzy

  1. Na jak długo trzeba wstawić ciasto do zamrażarki? Tylko na czas przygotowywania nadzienia? Pozdrawiam

  2. Witam.Nie moge jesc glutenu,nabialu,cukru,soi,orzechow arachidowych (pytanie:po co zyc?:( taki smutny zart ).Maslo w ciescie zastapie olejem,ale w farszu smietane,to moge zamienic na jogurt naturalny kokosowy?

Zostaw komentarz