ZUPA MLECZNA NA DYNI Z ZACIERKAMI

Mam dzisiaj dla Was przepis, na coś pysznego – zupa mleczna na dyni, do tego prawdziwe domowe zacierki, jak u babci.

Bardzo lubię zupy mleczne, moje szpitalne pobyty zawsze osładzało śniadanie z obowiązkową zupą mleczną. Nie ma takiej której nie lubię… płatki, kasza manna, owsianka no i ulubione zacierki domowej roboty – nie takie z torebki. Połączenie zacierek z dynią to już jest rozpusta.

SKŁADNIKI ZUPA MLECZNA NA DYNI Z ZACIERKAMI:

ZACIERKI:

  • 150 g mąki
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  1. Mąkę wsyp do miseczki, wymieszaj z solą.
  2. Wbij jajo, wymieszaj i zrób zacierki.
    Co to znaczy… Palcem wskazującym i kciukiem należy zacierać w mące, tak aby tworzyły się takie małe kluseczki. Czynność należy powtarzać aby poprzez zacieranie połączyć mąkę z jajkami.

ZUPA DYNIOWA:

  • 1 litr mleka
  • 1/2 kg miąższu dyni
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier do smaku (jeśli ktoś bardzo potrzebuje dosładzać)
  1. Dynię pokrój na kawałki, wrzuć do garnka, zalej wodą i uduś do miękkości (powinna się dawać rozgniatać widelcem). Niektórzy miksują dynię – ja lubię jeśli w zupie trafią się takie większe kawałki i poprzestaję na delikatnym i niezbyt dokładnym rozgnieceniu jej widelcem.
  2. W dużym rondlu zagotuj mleko z solą, dodaj dynię i wsyp zacierki.
  3. Gotuj na wolnym ogniu dokładnie mieszając, aż kluseczki będą miękkie (ja lubię takie al dente).
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

6 komentarzy

  1. Ja nauczyłam się ją jeść na szczęście w nieco bardziej sprzyjających od szpitalnych warunkach 😉 Co nie zmienia faktu, że ją uwielbiam! Zacierka w każdej postaci dobra na wszystko 🙂

  2. Super zupa dla wszystkich. Można dodać marchewkę gotowaną z dynią,można podawać z drobnymi kluseczkami lub ryżem. Ja duszę osobno dynię, gotuję zacierki na wodzie/nadmiar wody zlewam/,łączę uduszoną dynię z zacierką i zalewam gotującym mlekiem do smaku dodaję szczyptę soli a słodzę w/g swojego gustu nie dużo cukru. Jest lekka i pożywna.Gotowała nam mama, a teraz ja gotuję swojej rodzinie.

  3. ulubiona zupa moich dzieci! gotuję ją bardzo często używając mleka wypasionego 3,2 % jak dla mnie najlepsze do tego typu potraw.

Zostaw komentarz