Mam dzisiaj dla Was przepis, na coś pysznego – zupa mleczna na dyni, do tego prawdziwe domowe zacierki, jak u babci.
Bardzo lubię zupy mleczne, moje szpitalne pobyty zawsze osładzało śniadanie z obowiązkową zupą mleczną. Nie ma takiej której nie lubię… płatki, kasza manna, owsianka no i ulubione zacierki domowej roboty – nie takie z torebki. Połączenie zacierek z dynią to już jest rozpusta.
SKŁADNIKI ZUPA MLECZNA NA DYNI Z ZACIERKAMI:
ZACIERKI:
- 150 g mąki
- 1 jajo
- szczypta soli
- Mąkę wsyp do miseczki, wymieszaj z solą.
- Wbij jajo, wymieszaj i zrób zacierki.
Co to znaczy… Palcem wskazującym i kciukiem należy zacierać w mące, tak aby tworzyły się takie małe kluseczki. Czynność należy powtarzać aby poprzez zacieranie połączyć mąkę z jajkami.
ZUPA DYNIOWA:
- 1 litr mleka
- 1/2 kg miąższu dyni
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli
- cukier do smaku (jeśli ktoś bardzo potrzebuje dosładzać)
- Dynię pokrój na kawałki, wrzuć do garnka, zalej wodą i uduś do miękkości (powinna się dawać rozgniatać widelcem). Niektórzy miksują dynię – ja lubię jeśli w zupie trafią się takie większe kawałki i poprzestaję na delikatnym i niezbyt dokładnym rozgnieceniu jej widelcem.
- W dużym rondlu zagotuj mleko z solą, dodaj dynię i wsyp zacierki.
- Gotuj na wolnym ogniu dokładnie mieszając, aż kluseczki będą miękkie (ja lubię takie al dente).
6 komentarzy
Mniam! Moja ukochana zupka!
Ja nauczyłam się ją jeść na szczęście w nieco bardziej sprzyjających od szpitalnych warunkach 😉 Co nie zmienia faktu, że ją uwielbiam! Zacierka w każdej postaci dobra na wszystko 🙂
Super zupa dla wszystkich. Można dodać marchewkę gotowaną z dynią,można podawać z drobnymi kluseczkami lub ryżem. Ja duszę osobno dynię, gotuję zacierki na wodzie/nadmiar wody zlewam/,łączę uduszoną dynię z zacierką i zalewam gotującym mlekiem do smaku dodaję szczyptę soli a słodzę w/g swojego gustu nie dużo cukru. Jest lekka i pożywna.Gotowała nam mama, a teraz ja gotuję swojej rodzinie.
ulubiona zupa moich dzieci! gotuję ją bardzo często używając mleka wypasionego 3,2 % jak dla mnie najlepsze do tego typu potraw.
Pamiętam tą zupę z dzieciństwa, potem zapomniałam na długie lata,aż do dziś. Obłedna ☺
My ją dzisiaj na kolację jedliśmy. ?