Takie zapiekane śliwki w boczku, to prosta przystawka, którą na pewno zachwycicie gości. U nas najczęściej to śliwki, tym razem w wersji z wykorzystaniem dwóch różnych suszonych owoców – śliwek i moreli. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a jest smaczna i niezwykle efektowna.
Danie przygotowałam do 21 numeru Magazynu KOCIOŁ, do działu z boczkiem. Znajdziecie tam pokaźną dawkę boczkowych przepisów, łącznie z tortem 🙂
SKŁADNIKI NA ŚLIWKI W BOCZKU:
- 16 cienkich plastrów wędzonego surowego boczku
- 8 suszonych śliwek
- 8 suszonych moreli
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
- Każdą śliwkę i morelę zawiń w pojedynczy plaster boczku i zepnij wykałaczką.
- Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 15–20 minut.