ZAPIEKANKA Z RYBĄ I WARZYWAMI

To kolejna wersja rybnej zapiekanki. Przedstawiałam już przepis na podobną, z porem – ta dzisiejsza jest z warzywami z mrożonki. Można wykorzystać mrożone filety, ja jednak preferuję świeżą rybę. Jeśli wykorzystujemy mrożonkę należy ją wcześniej rozmrozić, aby uniknąć przykrej niespodzianki w postaci litra wody w blaszce. Ja zdecydowanie wolę kupić świeżą, bo wiem ile kupuję – jeśli chcę 20 dkg na osobę to kupuje właśnie tyle – w mrożonce nigdy nie wiadomo ile wody przyniosę ze sklepu do domu. Ta zapiekanka z rybą, to bardzo prosty i w miarę szybki przepis, którego przygotowanie – pomijając pieczenie – nie zajmie więcej niż kilkanaście minut, potem można zasiąść do stołu.

SKŁADNIKI – ZAPIEKANKA Z RYBĄ I WARZYWAMI:

(dla 6 osób)

  • ok. kilograma filetów z dowolnej ryby morskiej
  • ok. kilograma mrożonki warzywnej (kalafior, brokuł, marchew, fasolka szparagowa)
  • 2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz cytrynowy (lub zwykły i sok z cytryny)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rybę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na mniejsze kawałki. Posypać solą oraz pieprzem cytrynowym (można to zrobić wcześniej, na przykład rano) i odstawić do lodówki.
  2. Warzywa wysypać na duże sito i przepłukać gorąca wodą (taką z kranu), odstawić aby dokładnie ociekły z wody.
  3. Warzywa wyłożyć na blaszkę (jak największą, ja używam tej dołączonej do piekarnika) wyłożoną papierem (nie trzeba potem szorować blachy). Warzywa oprószyć solą.
  4. Majonez wymieszać z jogurtem i dodać do ryby. Delikatnie wymieszać.
  5. Rybę układać na warzywach, resztkę sosu dokładnie rozsmarować na warzywach.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 60 minut.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz