To kolejna wersja rybnej zapiekanki. Przedstawiałam już przepis na podobną, z porem – ta dzisiejsza jest z warzywami z mrożonki. Można wykorzystać mrożone filety, ja jednak preferuję świeżą rybę. Jeśli wykorzystujemy mrożonkę należy ją wcześniej rozmrozić, aby uniknąć przykrej niespodzianki w postaci litra wody w blaszce. Ja zdecydowanie wolę kupić świeżą, bo wiem ile kupuję – jeśli chcę 20 dkg na osobę to kupuje właśnie tyle – w mrożonce nigdy nie wiadomo ile wody przyniosę ze sklepu do domu. Ta zapiekanka z rybą, to bardzo prosty i w miarę szybki przepis, którego przygotowanie – pomijając pieczenie – nie zajmie więcej niż kilkanaście minut, potem można zasiąść do stołu.
SKŁADNIKI – ZAPIEKANKA Z RYBĄ I WARZYWAMI:
(dla 6 osób)
- ok. kilograma filetów z dowolnej ryby morskiej
- ok. kilograma mrożonki warzywnej (kalafior, brokuł, marchew, fasolka szparagowa)
- 2 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz cytrynowy (lub zwykły i sok z cytryny)
PRZYGOTOWANIE:
- Rybę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na mniejsze kawałki. Posypać solą oraz pieprzem cytrynowym (można to zrobić wcześniej, na przykład rano) i odstawić do lodówki.
- Warzywa wysypać na duże sito i przepłukać gorąca wodą (taką z kranu), odstawić aby dokładnie ociekły z wody.
- Warzywa wyłożyć na blaszkę (jak największą, ja używam tej dołączonej do piekarnika) wyłożoną papierem (nie trzeba potem szorować blachy). Warzywa oprószyć solą.
- Majonez wymieszać z jogurtem i dodać do ryby. Delikatnie wymieszać.
- Rybę układać na warzywach, resztkę sosu dokładnie rozsmarować na warzywach.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 60 minut.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
3 komentarze
Bardzo fajne danie. Wygląda smakowicie:)
Nie próbowałam jeszcze robić rybnej zapiekanki, ale ta prezentuje się baaardzo apetycznie 😉
super smaczne danie:)