ZUPA Z SOCZEWICY Z KIEŁBASĄ

Zupa z soczewicy na styl włoski cieszy się na moim blogu bardzo dużym zainteresowaniem i mam nadzieję, że kolejny pomysł też spotka się z uznaniem. W lodówce więdły resztki selera naciowego i leżały samotnie 4 kiełbaski, tak więc powstała zupa z soczewicy z kiełbasą

SKŁADNIKI – ZUPA Z SOCZEWICY Z KIEŁBASĄ:

  • 25 dkg zielonej soczewicy
  • 20 dkg chorrizo, kiełbasy polskiej surowej lub innej wyrazistej w smaku
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • kilka gałązek selera naciowego
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz kajeński, oregano, kolendra, pieprz (do smaku)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Warzywa oczyścić. Cebulę pokroić w kostkę, selera w cienkie plasterki a czosnek posiekać.
  2. Kiełbasę pokroić w plastry i podsmażyć na oliwie.
  3. Dodać cebulę i selera, smażyć, tak aby cebula ładnie się zeszkliła. Dodać czosnek i chwilę smażyć na wolnym ogniu.
  4. Patelnię zestawić z ognia i wsypać słodką paprykę, dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe przyprawy – ilość według gustu – powinno być dość pikantne (po dodaniu soczewicy smak lekko złagodnieje). Można też użyć gotowej mieszanki przypraw do kuchni hiszpańskiej. Odstawić aby się “przegryzło”.
  5. Soczewicę dokładnie wypłukać, zalać wodą i zagotować.
  6. Wodę odlać i ponownie zalać świeżą (wody powinno być tyle, żeby zakrywała soczewicę na 2-3 cm). Soczewicę ugotować (ok. 20 minut) ewentualnie uzupełniając wodę.
  7. Wody w której gotuje się soczewica nie soli się – dzięki temu skórka na niej nie będzie twarda.
  8. Patelnię ponownie ustawić na ogniu, dodać pomidory w puszce i dusić razem około 5 minut, dodać odcedzoną z wody fasolę oraz przecier i wymieszać.
  9. Dodać do ugotowanej soczewicy, dokładnie wymieszać i doprawić solą. Gotować jeszcze 10 minut.
  10. Potem zrobić zdjęcie…
    Jak się okazało było to największym problemem – ktoś ciągle chciał mi ukraść moją ozdobę z liścia selera… w końcu jej się to udało…
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

  1. och, dziękuję i za zupę i za moją Kokę…

    W końcu ukradła seler, ale obgryzła go tylko trochę i resztę zostawiła… uwielbia warzywa a zwłaszcza zioła w doniczce…

Zostaw komentarz