Kiedy przychodzą chłodniejsze dni, talerz takiej pożywnej zupy zaspokoi potrzeby każdego. Zupa gulaszowa pojawiała się u wiele razy, lecz zawsze robiłam ją po swojemu. Ostatnio trochę postudiowałam starą książeczkę ze zbiorów mojej mamy – „Kuchnia węgierska” autorstwa M. Iwaszkiewicz i S. Włodka, był tam krótki wstęp oraz dokładny opis jak należy dodawać paprykę mieloną do potraw. No więc… są dwie metody stosowania papryki:
Pierwsza to wsypanie do zasmażki zrobionej ze smalcu i mąki(…) Druga, bardziej rozpowszechniona, to dodawanie papryki do uduszonej na złoto w tłuszczu (…) cebuli. Cebulę dusi się od 8 do 10 minut, następnie zdejmuje garnek z ognia, wsypuje paprykę, miesza drewnianą łyżką, dolewa pół szklanki wody i powtórnie stawia na ogniu. W ten sposób otrzymany sok gęstnieje, tak że już nie trzeba dodawać mąki. Stanowi on podstawę wielu węgierskich potraw.
Swój przepis zmodyfikowałam i powstała przepyszna, nie zagęszczona mąką zupa gulaszowa. Do zupy dodałam także trochę zacierek (odłożyłam z gotowania zupy mlecznej na dyni – tutaj też przepis na zacierki).
SKŁADNIKI – ZUPA GULASZOWA:
- 50 dkg wołowiny bez kości
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2-3 cebule
- 2 papryki
- 2-3 ziemniaki
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki oleju
- 1 czubata łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 szklanka ugotowanych zacierek, do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i pokroić w kostkę.
- Warzywa oczyścić. Marchew i pietruszkę podzielić tak jak do rosołu, cebulę pokroić w drobną kostkę, paprykę w paseczki a ziemniaki w dużą kostkę.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć mięso i zrumienić ze wszystkich stron.
- Na patelni rozgrzać pozostały olej, włożyć cebulę, oprószyć solą i zeszklić. Gdy będzie miękka i lekko złota zestawić patelnię z ognia i wsypać sproszkowaną paprykę, następnie wlać szklankę wywaru oraz przecier i dokładnie wymieszać.
- Mięso zalać wodą dodać marchew i pietruszkę, następnie doprawić solą oraz pieprzem.
- Gotować wywar do miękkości mięsa, na koniec dodać ziemniaki oraz pokrojoną paprykę.
- Gdy ziemniaki będą miękkie dodać zacierki i cebulę przesmażoną z papryką, gotować na wolnym ogniu jeszcze 10 minut.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
Jeden komentarz
Idealna jesienna zupa:)