ZUPA GULASZOWA

Zupa gulaszowa

Kiedy przychodzą chłodniejsze dni, talerz takiej pożywnej zupy zaspokoi potrzeby każdego. Zupa gulaszowa pojawiała się u wiele razy, lecz zawsze robiłam ją po swojemu. Ostatnio trochę postudiowałam starą książeczkę ze zbiorów mojej mamy – „Kuchnia węgierska” autorstwa M. Iwaszkiewicz i S. Włodka, był tam krótki wstęp oraz dokładny opis jak należy dodawać paprykę mieloną do potraw. No więc… są dwie metody stosowania papryki:

Pierwsza to wsypanie do zasmażki zrobionej ze smalcu i mąki(…) Druga, bardziej rozpowszechniona, to dodawanie papryki do uduszonej na złoto w tłuszczu (…) cebuli. Cebulę dusi się od 8 do 10  minut, następnie zdejmuje garnek z ognia, wsypuje paprykę, miesza drewnianą łyżką, dolewa pół szklanki wody i powtórnie stawia na ogniu. W ten sposób otrzymany sok gęstnieje, tak że już nie trzeba dodawać mąki. Stanowi on podstawę wielu węgierskich potraw.

Swój przepis zmodyfikowałam i powstała przepyszna, nie zagęszczona mąką zupa gulaszowa. Do zupy dodałam także trochę zacierek (odłożyłam z gotowania zupy mlecznej na dyni – tutaj też przepis na zacierki).

SKŁADNIKI – ZUPA GULASZOWA:

  • 50 dkg wołowiny bez kości
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2-3 cebule
  • 2 papryki
  • 2-3 ziemniaki
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 szklanka ugotowanych zacierek, do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i pokroić w kostkę.
  2. Warzywa oczyścić. Marchew i pietruszkę podzielić tak jak do rosołu, cebulę pokroić w drobną kostkę, paprykę w paseczki a ziemniaki w dużą kostkę.
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć mięso i zrumienić ze wszystkich stron.
  4. Na patelni rozgrzać pozostały olej, włożyć cebulę, oprószyć solą i zeszklić. Gdy będzie miękka i lekko złota zestawić patelnię z ognia i wsypać sproszkowaną paprykę, następnie wlać szklankę wywaru oraz przecier i dokładnie wymieszać.
  5. Mięso zalać wodą dodać marchew i pietruszkę, następnie doprawić solą oraz pieprzem.
  6. Gotować wywar do miękkości mięsa, na koniec dodać ziemniaki oraz pokrojoną paprykę.
  7. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać zacierki i cebulę przesmażoną z papryką, gotować na wolnym ogniu jeszcze 10 minut.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz