ZUPA Z KARMELIZOWANEJ CEBULI

Zupa z karmelizowanej cebuli

Jak już pisałam kilka dni wcześniej – trochę porządków w nieopublikowanych przepisach – dzisiaj jeden z takich – zupa z karmelizowanej cebuli.

Przepis pochodzi z książki Annabel Langbein „Kuchnia w stylu wolnym”. Prawdę mówiąc przed chwilą zorientowałam się, że książka ciągle nie jest opisana przeze mnie, co mam dzisiaj zamiar nadrobić. Sam przepis od dłuższego czasu miałam odznaczony jako do zrobienia i serdecznie Wam go polecam – naprawdę warto.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg czerwonej cebuli
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • świeżo mielony pieprz
  • 600 ml bulionu wołowego
  1. Cebulę obrać i pokroić w pióra.
  2. Do rondla przełożyć pokrojoną cebulę, wsypać cukier, sól, dodać ocet balsamiczny oraz oliwę. Wszystko zalać wodą.
  3. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień. Dusić na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając do całkowitej redukcji płynu. Pod koniec należy uważać aby cebula się nie przypaliła.
  4. Do cebuli wlać bulion, doprawić świeżo mielonym pieprzem. Gotować na wolnym ogniu kilka minut.

NA GRZANKI:

  • kilka kromek ciabaty, bagietki lub dobrego domowego chleba
  • 5 dkg ostrego, wyraźnego w smaku sera (gruyere, cheddar)
  1. Ser zetrzeć na drobnych wiórkach, posypać kromki bułki. Podpiec w piekarniku na chrupiąco.

Zobacz także...

Zostaw komentarz