Ten przepis na chutney śliwkowy trochę czekał na swoją publikację na blogu. Czekał ponad rok – w ubiegłe wakacje przygotowywałam go do jednego z ubiegłorocznych numerów Magazynu Kocioł. Ten ostatni rok był dla mnie mega burzliwym okresem, który zabrał mi czas i energię na prowadzenie bloga, ale pozwolił mi się niesamowicie rozwinąć. Od dwóch miesięcy wracam do pisania i focenia. Mam mnóstwo pomysłów i planów. Więc serdecznie zapraszam.
SKŁADNIKI NA CHUTNEY AROMATYCZNY:
- 800 g śliwek
- 2 czerwone cebule
- 3-centymetrowy kawałek imbiru
- 5 łyżek cukru trzcinowego/ksylitolu
- 4 łyżki oliwy
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Na patelni lekko rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany imbir.
- Oprósz solą i smaż do zeszklenia na wolnym ogniu.
- Dodaj pozbawione pestek śliwki, cukier/ksylitol i smaż na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Pod koniec dopraw solą oraz cukrem/ksylitolem.
SKŁADNIKI NA CHUTNEY PIKANTNY:
- 600 g śliwek
- ½ szklanki cukru muscovado/ksylitolu
- ½ szklanki rodzynek
- ½ łyżeczki płatków chili
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Do rondla z grubym dnem wrzuć pozbawione pestek śliwki, zasyp cukrem/ksylitolem i smaż, co jakiś czas mieszając.
- Dodaj rodzynki oraz płatki chili, dopraw solą i na wolnym ogniu smaż jeszcze kilka minut.
Jeden komentarz