CHUTNEY ŚLIWKOWY – dwie wersje

Ten przepis na chutney śliwkowy trochę czekał na swoją publikację na blogu. Czekał ponad rok – w ubiegłe wakacje przygotowywałam go do jednego z ubiegłorocznych numerów Magazynu Kocioł. Ten ostatni rok był dla mnie mega burzliwym okresem, który zabrał mi czas i energię na prowadzenie bloga, ale pozwolił mi się niesamowicie rozwinąć. Od dwóch miesięcy wracam do pisania i focenia. Mam mnóstwo pomysłów i planów. Więc serdecznie zapraszam.

SKŁADNIKI NA CHUTNEY AROMATYCZNY:

  • 800 g śliwek
  • 2 czerwone cebule
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru
  • 5 łyżek cukru trzcinowego/ksylitolu
  • 4 łyżki oliwy
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na patelni lekko rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany imbir.
  2. Oprósz solą i smaż do zeszklenia na wolnym ogniu.
  3. Dodaj pozbawione pestek śliwki, cukier/ksylitol i smaż na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  4. Pod koniec dopraw solą oraz cukrem/ksylitolem.

SKŁADNIKI NA CHUTNEY PIKANTNY:

  • 600 g śliwek
  • ½ szklanki cukru muscovado/ksylitolu
  • ½ szklanki rodzynek
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do rondla z grubym dnem wrzuć pozbawione pestek śliwki, zasyp cukrem/ksylitolem i smaż, co jakiś czas mieszając.
  2. Dodaj rodzynki oraz płatki chili, dopraw solą i na wolnym ogniu smaż jeszcze kilka minut.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...