Jakiś czas temu przedstawiając przepis na szynkę z szynkowaru obiecałam Wam przepis na taką wyprodukowaną z kawałków mięsnych – szynkę konserwową. Nie będę rozpisywała się nad zaletami takiej wędliny – to po prostu mięsko, a nie wyrób mięsnopodobny.
Przepis autorstwa tex55 z Wielkiego żarcia – tam też znajdziecie bardzo dokładny opis kolejnych etapów przygotowania takiej domowej wędliny.
SKŁADNIKI- SZYNKA Z SZYNKOWARU:
- 1,0 – 1,2 kg szynki lub łopatki wieprzowej
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru pudru
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżeczki soli peklującej
- 1 łyżka żelatyny spożywczej (można pominąć)
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso pokroić na kawałki około 5-centymetrowe, następnie każdy kawałek lekko rozbić tłuczkiem.
- Przygotować zalewę: w wodzie rozpuścić: cukier, sól, dodać przyprawy. Zalać mięso i kilka minut pomieszać, tak jak przy wyrabianiu ciasta, w tym czasie mięso powinno wchłonąć całą zalewę.
- Mięso przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny.
- Jeśli chcemy aby nasza szynka była z galaretką, należy dodać żelatynę i ponownie wyrobić.
- Do szynkowaru wkładamy worek foliowy do którego należy upchać starannie mięso. Ważne jest aby nie było pustych miejsc pomiędzy kawałkami mięsa. Worek zawinąć, szynkowar zamknąć i odstawić ponownie do lodówki na 12 do 48 godzin.
- Szynkowar wstawić do wysokiego garnka z ciepłą wodą (woda powinna sięgać powyżej poziomu mięsa). Szynka powinna parzyć się około 2 godziny w temperaturze ok. 80 stopni C – nie powinna się zacząć gotować.
- Szynkę wystudzić w szynkowarze, najlepiej zimny szynkowar odstawić na kilka godzin do lodówki, następnie wyjąć z folii i kroić.
12 komentarzy
Wędlinki z szynkowaru są pyszne. Zapraszam na moją stronę ze sprawdzonymi przepisami http://hit2011.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?1437866
co mam zrobić albo jak żebynie była taka sucha
przychodzą mi dwie odpowiedzi – zbyt chude mięso lub za wysoka temperatura parzenia
dziękuję
Przepyszna szyneczka. Zrobiłam ją i właśnie się nią zajadamy 🙂
Dziękuję za udostępnienie przepisu .
Pozdrawiam
pychotka, nie ma to jak swoj wyrob, ale ja jestem zbyt leniwa wiec kupuje gotowce, ajczesciej od kani, bo jest pycha ich prasowana:)
U mnie wyszła trochę twarda i sucha… ?
Witam w którym momncie dodajemy żelatyne
po prostu do mięsa, po dodaniu przypraw
ale po odstaniu już 24 godzin w lodówce czy zaraz po przyprawieniu
Moja wyszła taka ciemna
ciemna wychodzi, jeśli użyje się zwykłej soli. Przy soli peklującej powinna być różowa.