Jeśli szukacie czegoś lekkiego, to polecam takie bezmięsne curry z batatami i grzybami shitake.
Shitake czyli twardnik japoński lub twardnik jadalny. Ten grzyb charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej coraz częściej spotykany jest w Polsce. Można go kupić w postaci suszonych grzybów, ale też świeżych – można nawet samodzielnie rozpocząć jego hodowlę na specjalnie przygotowanych grzybniach.
Grzyby są świetnym smakowym zamiennikiem dla mięsa – zobacz inne moje przepisy z dodatkiem grzybów.
SKŁADNIKI NA BEZMIĘSNE CURRY:
- 250 g świeżych grzybów shitake
- 2 średniej wielkości bataty
- 2 kapusty pak choi (opcjonalnie można zastąpić świeżym szpinakiem)
- 400 g (1 puszka) mleka kokosowego
- 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
- 3 łyżki oleju
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Bataty obierz i pokrój w większą kostkę, plasterki lub paski. Przełóż do garnka, dodaj 2 łyżeczki pasty curry oraz pół łyżeczki soli. Zalej mlekiem kokosowym, a potem na wolnym ogniu gotuj do miękkości batatów. Niektóre kawałki możesz lekko rozgnieść pod koniec gotowania.
- Cebulę, czosnek i imbir obierz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek i imbir posiekaj lub zetrzyj na tarce.
- Grzyby i kapustę pokrój w paski.
- Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj cebulę, czosnek i imbir, oprósz solą i smaż do delikatny złoty kolor. Wrzuć grzyby, smaż kolejne kilka minut. Na koniec dodaj pokrojoną kapustę pak choi. Smaż chwilę, aby lekko zmiękła.
- Na patelnię dodaj ugotowane bataty z mlekiem kokosowym. Dopraw do smaku solą i opcjonalnie większą ilością pasty curry i duś jeszcze chwilę.
- Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Jeden komentarz
Uwielbiam curry i ten przepis bardzo mi się podoba. Chętnie go wypróbuję. 🙂