CHIŃSKI BISZKOPT Z KAWĄ

Chiński biszkopt z kawą

Wróciłam do przepisu z mojego dzieciństwa, bo właśnie tym przepisem na chiński biszkopt z kawą rozpoczęłam swoje samodzielne wypieki. Bardzo, bardzo wiele lat temu wyszperany i wybrany przeze mnie z książki mojej mamy “Pieczenie ciast i ciasteczek” autorstwa Ireny Głowackiej stał się moim ulubionym, a potem wielokrotnie pieczonym ciachem – zawsze idealnie wychodził. Ciasto bardziej przypomina babkę i posypane cukrem pudrem można podać do kawy, ale świetnie też nadaje się na spody do tortu.

W domu rodzinnym piekłam go w wąskim, keksowym prodiżu – wtedy nie mieliśmy dobrego piekarnika, a ten sposób gwarantował sukces. Tym razem piekłam biszkopt chiński w silikonowej okrągłej formie.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT Z KAWĄ:

  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki zmielonej kawy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
  2. Żółtka oddzielić od białek, następnie żółtka utrzeć z cukrem.
  3. Masło utrzeć na gładką, lśniącą masę, dodać żółtka, mąkę oraz kawę, następnie dokładnie utrzeć.
  4. Ubić białka na sztywną pianę, dodać do utartej wcześniej masy i delikatnie wymieszać.
  5. Formę: keksówkę lub tortownnicę o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać tartą bułką.
  6. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.

Zobacz inne moje przepisy na słodkie wypieki.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

11 komentarzy

  1. A można zastąpić mąkę pszenną ziemniaczaną? Czyli w całości ciasto zrobić z ziemniaczanej?

      1. A jednak…spróbowałam 😀 wyszło fantastyczne ciasto, lekkie jak piórko 😀 robiłam z połowy porcji.

Zostaw komentarz