Ryż z jabłkami czyli najpopularniejszy obiad na słodko. Z cynamonem, a u mnie dodatkowo w wersji z płatkami migdałowymi. To taka wzbogacona wersja znanego chyba wszystkim dania. Od czasu do czasu przychodzi mi ochota na taki prosty obiadek.
SKŁADNIKI NA RYŻ Z JABŁKAMI:
- 4 woreczki ryżu
- około kilograma jabłek
- cukier i cynamon do smaku
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki masła
- sól
- masło do wysmarowania formy
- garść migdałów w płatkach
- cukier puder po posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Ryż ugotować w osolonej wodzie (gotować chwilę krócej niż podaje przepis na opakowaniu).
- Osączyć woreczki, wysypać do garnka w którym się gotował, dodać 3 łyżki masła i dokładnie wymieszać.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać cukier i cynamon, wymieszać.
- Naczynie żaroodporne nasmarować masłem.
- Wyłożyć trochę więcej niż połowę ryżu, wyrównać, na to wyłożyć jabłka i potem resztę ryżu. Całość zalać mlekiem. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni c około 45 minut, bez przykrycia.
- Można podać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
6 komentarzy
wygląda bardzo smacznie, pozdrawiam
Bardzo smacznie, przyznam szczerze:) Danie proste i znane ale pięknie podrasowane:) Ale mam pytantko na ile to osób było?..bo 4 torebki i 1kg jabłek wydaje się mi rozwiązaniem dla dużej rodzinki..:)
Pozdrawiam serdecznie!!
ps. Śliczne zdjęcie!
pyszne 🙂 dla mnie to taki smak dzieciństwa, uwielbiam zapach pieczonego jabłka i cynamonu rozchodzącego się w domu 🙂
przywołałaś u mnie wspomnienia z dzieciństwa 🙂
Nasza rodzinka to 2 + 2 (duże dwa), wiedziałam, że będziemy mieli gościa w porze obiadowej… Czyli 5 to niby ciągle mało jak na taka porcję.
Jednak w formie podwieczorku i kolacji zniknęło w całości…
od zawsze zachwyca mnie ten smak.