Zainspirowana przepisem, który zamieściła u siebie chantel postanowiłam poszukać czegoś więcej o czekoladzie i kapuście. Jeśli czekolada, to oczywiście David Lebovitz i okazało się strzał w dziesiątkę. Znalazłam przepis na ciasto z kapustą kiszoną pochodzący z jego książki The Great Book of Chocolate. To niezwykłe ciasto czekoladowe z kapustą kiszoną zrobiłam według oryginalnego przepisu. Na masę wykorzystałam krem z ciasta Bounty – przepis otrzymany od mojej cioci Ewy. Jeśli chodzi o polewę to podaję przepis według D. Lebovitza, można też wykorzystać swoją ulubioną, ja mam sprawdzony przepis od mojej teściowej i taką właśnie zrobiłam. Polewę zrobiłam z podwójnej ilości składników.
Czy jest to hit? Mi smakowało. Mężowi tak sobie. Ciasto jest niezbyt słodkie, bardzo wilgotne, dodatek kokosa też mi odpowiadał – ja takie lubię…
SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE Z KAPUSTĄ:
- 2/3 szklanki kiszonej kapusty
- ½ szklanki kakao w proszku
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ¼ łyżeczki sody
- ¼ łyżeczki soli
- 15 dkg masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mleka
- Kapustę należy opłukać w zimnej wodzie i odcisnąć (niezbyt mocno), na koniec drobno posiekać.
- Przesiać do miski mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce utrzeć na puszysta masę masło z cukrem, dodać jaja i ekstrakt waniliowy.
- Mieszając dodać połowę suchych składników, a gdy masa ładnie się połączy wlać mleko, wsypać resztę mąki.
- Na koniec dodać posiekana kapustę i wymieszać.
- Masę przelać do przygotowanej formy – u mnie była to tortownica – średnica 26 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut, do suchego patyczka.
- Ostudzić, przekroić na dwa blaty.
SKŁADNIKI NA MASĘ:
- 3 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 szklanki cukru
- 25 dag wiórek kokosowych
- 1 cukier wanilinowy
- 1 kostka masła
- Budyń wymieszać w 1/2 szklanki mleka, pozostałe mleko (2 i 1/2 szklanki) wlać do rondla dodać oba cukry i zagotować. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na małym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszać, a na koniec dodać masło.
- Do gotującej się masy kokosowej wlać mleko z budyniem, zagotować, odstawić do ostudzenia.
POLEWA CZEKOLADOWA:
- 4 łyżki wody
- 6 łyżki cukru
- 100 g masła
- 4 łyżki kakao
- Wodę z cukrem zagotować, dodać masło, rozpuścić i zestawić z ognia, następnie dodać kakao i dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia składników.
6 komentarzy
kiszona kapusta + kokos + czekolada hmmm…. brzmi ciekawie 🙂
Ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą? A to Ci dopiero! Nie spodziewałabym się takiego połączenia. Ale wygląda bardzo smacznie!
no no cieszę się, że nie tylko ja zdecydowałam się na ten szalony pomysł z kapustą 😉
moje też było wilgotne, jednak dość słodkie i mocnooo czekoladowe…i jestem bardzo ciekawa smaku Twojego ciasta 🙂
Chantel – moje według mnie, gdyby było trochę słodsze, byłoby ciutkę lepsze. Mimo wszystko – mi smakowało.
Widziałam u chantel, u Ciebie wygląda równie pysznie, tylko cały czas się zastanawiam, skąd u licha ta kapusta 😀
Kapusta jest niewyczuwalna ani w smaku, ani w zapachu, moim zdaniem to ona daje niesamowita wilgotność ciasta. Do murzynków zawsze dodawało się dżem…