Bardzo lubię takie śledzie z leczem. Kiedyś często gościły w naszym domu. Troszkę o nich zapomnieliśmy. Przypomniała sobie o tym przepisie Beata – jutro zagoszczą na jej imieninowym stole.
SKŁADNIKI NA ŚLEDZIE Z LECZEM PIECZARKOWYM:
- 40 dkg filetów śledziowych
- 2 czerwone papryki
- 25 dkg pieczarek
- 2 cebule
- 2 szklanki ketchupu
- sól, pieprz
- 4 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
- Śledzie namoczyć. Cebulę, pieczarki i paprykę oczyścić. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w słupki a pieczarki w plasterki, oprószyć solą i pieprzem, następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu, nie dopuszczając to tego, żeby się przyrumieniło. Kiedy warzywa będą miękkie, odstawić do wystudzenia.
- Wymoczone płaty odsączyć i pokroić na ok. 3 cm kawałki, dodać do podsmażonych warzyw, na koniec wlać ketchup, dokładnie wymieszać. Odstawić na noc do przegryzienia.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
Jeden komentarz
ależ one mają fajny kolor!