ŚLEDZIE Z LECZEM PIECZARKOWYM

Śledzie z leczem pieczarkowym

Bardzo lubię takie śledzie z leczem. Kiedyś często gościły w naszym domu. Troszkę o nich zapomnieliśmy. Przypomniała sobie o tym przepisie Beata – jutro zagoszczą na jej imieninowym stole.

SKŁADNIKI NA ŚLEDZIE Z LECZEM PIECZARKOWYM:

  • 40 dkg filetów śledziowych
  • 2 czerwone papryki
  • 25 dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 szklanki ketchupu
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śledzie namoczyć. Cebulę, pieczarki i paprykę oczyścić. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w słupki a pieczarki w plasterki, oprószyć solą i pieprzem, następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu, nie dopuszczając to tego, żeby się przyrumieniło. Kiedy warzywa będą miękkie, odstawić do wystudzenia.
  2. Wymoczone płaty odsączyć i pokroić na ok. 3 cm kawałki, dodać do podsmażonych warzyw, na koniec wlać ketchup, dokładnie wymieszać. Odstawić na noc do przegryzienia.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz