Aromatycznie i niezwykle smacznie – to zaleta domowego pieczywa. Każdego domowego pieczywa. Taka prosta focaccia zachwyci każdego. Możesz podać ją jako samodzielne danie – ciepła, wyjęta prosto z pieca podana z lampką wytrawnego wina – dla mnie rewelacja. Możesz wykorzystać ją jako pieczywo – razem z surówkami będzie rewelacyjnym dodatkiem do grillowanego miesa czy ryby.
SKŁADNIKI:
(forma 25×35 cm lub nieco większa)
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 3/4 szklanki mąki orkiszowej chlebowej
- 1 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 40 g świeżych drożdży
- 1 1/2 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka suszonych pomidorów
- kilka łyżek oliwy z zalewy z pomidorów
- Do miski wsyp sól, wlej połowę wody.
- Dodaj obie mąki i pokruszone drożdże. Na wierzch wlej resztę wody.
- Wyrabiaj robotem zaopatrzonym w hak. Najpierw na pierwszej prędkości 5 minut, po tym czasie dodaj 1 łyżkę oliwy i wyrabiaj na drugiej prędkości jeszcze 4 minuty. Jeśli nie posiadasz robota, ciasto wyrób ręcznie, aż będzie gładkie, lśniące i będzie odchodziło od miski (ciasto jest dość luźne, ale nie należy dodawać do niego większej ilości mąki).
- Dodaj resztę oliwy i kilkukrotnie złóż ciasto. Przykryj i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po 30 minutach, a potem po 60 złóż ponownie ciasto.
- Ciasto wyłóż na blaszkę posmarowaną oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Porozciągaj je na wielkość blaszki. Odstaw na 15 minut.
- Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, razem z oliwą rozłóż na powierzchni ciasta. Pomidory powciskaj palcami w ciasto.
- Piecz w temperaturze 220 stopni C 20-25 minut.
Jeden komentarz
Super opcja! Chętnie wykorzystam przepis 🙂 Myślę, że ta focaccia świetnie sprawdzi się z serami albo jakąs ciekawą tapenadą 🙂 Pozdrawiam!