FOCACCIA Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Prosta focaccia z suszonymi pomidorami

Aromatycznie i niezwykle smacznie – to zaleta domowego pieczywa. Każdego domowego pieczywa. Taka prosta focaccia zachwyci każdego. Możesz podać ją jako samodzielne danie – ciepła, wyjęta prosto z pieca podana z lampką wytrawnego wina – dla mnie rewelacja. Możesz wykorzystać ją jako pieczywo – razem z surówkami będzie rewelacyjnym dodatkiem do grillowanego miesa czy ryby.

SKŁADNIKI:
(forma 25×35 cm lub nieco większa)

  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 3/4 szklanki mąki orkiszowej chlebowej
  • 1 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka łyżek oliwy z zalewy z pomidorów
  1. Do miski wsyp sól, wlej połowę wody.
  2. Dodaj obie mąki i pokruszone drożdże. Na wierzch wlej resztę wody.
  3. Wyrabiaj robotem zaopatrzonym w hak. Najpierw na pierwszej prędkości 5 minut, po tym czasie dodaj 1 łyżkę oliwy i wyrabiaj na drugiej prędkości jeszcze 4 minuty. Jeśli nie posiadasz robota, ciasto wyrób ręcznie, aż będzie gładkie, lśniące i będzie odchodziło od miski (ciasto jest dość luźne, ale nie należy dodawać do niego większej ilości mąki).
  4. Dodaj resztę oliwy i kilkukrotnie złóż ciasto. Przykryj i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po 30 minutach, a potem po 60 złóż ponownie ciasto.
  5. Ciasto wyłóż na blaszkę posmarowaną oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Porozciągaj je na wielkość blaszki. Odstaw na 15 minut.
  6. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, razem z oliwą rozłóż na powierzchni ciasta. Pomidory powciskaj palcami w ciasto.
  7. Piecz w temperaturze 220 stopni C 20-25 minut.
Prosta focaccia z suszonymi pomidorami
Prosta focaccia z suszonymi pomidorami
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz