Makaron smażony z jajkiem – znacie to danie? U mnie w domu rodzinnym najczęściej bywał to po prostu odsmażony, pozostały po obiedzie makaron z dodatkiem jajka. Jako dziecko uwielbiałam to, a danie na stałe zagościło również w moim nowym domu, kiedy zostałam żoną i mamą. Najlepiej smakuje taki przygotowany z domowego makaronu, choć dla fanów dań kluskowych każdy będzie dobry.
Nieraz potrzebny jest taki lekki przegląd lodówkowych resztek gdzie pod rękę oprócz makaronu z wczorajszego obiadu wpadnie kawałek kiełbasy, resztka podeschniętego żółtego sera…
SKŁADNIKI NA MAKARON SMAŻONY Z JAJKIEM:
- makaron
- kiełbasa lub inna dowolna wędlina
- resztka sera żółtego
- jajka (dowolna ilość, w zależności od ilości osób)
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Na patelni podsmaż kiełbasę, a jeśli wykorzystujesz mało tłustą wędlinę dodaj odrobinę oleju lub opcjonalnie innego tłuszczu..
- Dodaj makaron, smaż przez chwilę na małym ogniu.
- Wsyp starty lub drobno pokrojony ser żółty, wymieszaj.
- Gdy ser się rozpuści wybij na patelnię dowolną liczbę jajek.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
4 komentarze
Bardzo ciekawe wykonanie tego makaronu i dodatki też są niezłe 😉
Zapraszam do mnie
Zaostrzyłaś mi apetyt! 🙂
Podobnie robię.Pycha!