KOTLET SCHABOWY TRADYCYJNY

Tradycyjny kotlet schabowy

Jakiś czas temu usłyszałam od mojego męża tekst: ” W niektórych domach to się jada schabowe…”. Co tu dodawać. Nie jestem fanką typowych polskich ciężkich obiadów, ale jakoś sama zapragnęłam zjeść czegoś takiego swojskiego, takiego niezdrowego, choć co tu ukrywać bardzo dobrego. Co prawda ideałem byłby kotlecik z kostką, który nie wiem dlaczego, ale smakuje dużo lepiej. Nasz kotlet schabowy jednak był bez kostki, ale co najważniejsze, smakował wszystkim.

SKŁADNIKI NA KOTLET SCHABOWY:

  • cztery plastry schabu
  • 1 jajko
  • bułka tarta, do panierowania
  • sól, pieprz
  • olej lub smalec, do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso utłuc z obu stron, ale niezbyt cienko, następnie oprószyć solą i pieprzem, zostawić na 10-15 minut.
  2. Jaja rozkłócić z solą i pieprzem w głębokim talerzu, na drugi talerz wysypać bułkę tartą.
  3. Panierować kotlety (najpierw jajko, potem bułka), a następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor.

Kotlet został podany z ziemniakami (dla chętnych odrobina tłuszczu) i surówką z kiszonej kapusty. Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz