Tym razem dość pikantny, przepyszny schab suszony. To kolejny domowy wyrób wędliniarski.
Swoim smakiem spokojnie może konkurować z wędlinami dostępnymi w dobrych sklepach, których ceny zaczynają się powyżej 50 zł. Czasu do świąt jeszcze troszkę – wystarczy aby mięso się zamarynowało i podsuszyło, więc bardzo namawiam Was na przygotowanie takiej wędliny.
Tutaj moja wersja szynki z pończochy, która jest przygotowywana podobnym sposobem. Przyprawy podane w przepisie można modyfikować i zmieniać nieco smak gotowej wędliny.
SKŁADNIKI:
- 1,2 schabu bez kości
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki soli
- 1/2 łyżki soli peklowej
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1/2 główki czosnku
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżki białego pieprzu
- Mięso dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym, powinno być suche.
I MARYNATA - Mięso dokładnie obtoczyć w cukrze. Przełożyć do naczynia (może być miska – ja wykorzystałam naczynie żaroodporne) i odstawić do lodówki na 36 godzin.
II MARYNATA - Mięso dokładnie opłukać i wytrzeć ręcznikiem. Obtoczyć w mieszance soli. Mięso ułożyć w tym samym naczyniu (opłukanym i wytartym) i odstawić na kolejne 36 godzin.
III MARYNATA - Mięso dokładnie opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym i natrzeć mieszanką przypraw (rozgnieciony czosnek, majeranek, czosnek niedźwiedzi oraz pieprz. Kolejny raz wkładamy mięso do lodówki na minimum 36 godzin.
SUSZENIE - Mięso przełożyć do pończochy i powiesić w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu. Mięso powinno wisieć przynajmniej 4 doby. Czas można wydłużyć do tygodnia. Po tym czasie przekładamy gotową wędlinę do lodówki.
12 komentarzy
Przepysznie wygląda:)
świetne się prezentuje:)
Zamiast pończochy proponuję jednorazowy bandaż z apteki, tanio, czysto i higienicznie 🙂
Jak najbardziej może być 🙂
Włśnie mijają mi 4 doby suszenia schabu; pachnie i wygląda rewelacyjnie. Czyli może wisieć dalej a jeśli tak to jak długo, czyli jest konieczne przechowywanie w lodówce? Teraz chce tak samo zrobić polędwiczki wieprzowe.
Do tygodnia na pewno może wisieć, bardziej podeschnie. Więcej nie trzymałam.
Jeśli będziesz robić polędwiczki uwzględnij mniejszą ilość soli. Ja robiłam raz i według tej receptury wyszły nieco za słone.
W ceplym i przewiewnym miejscu – to znaczy gdzies w mieszkaniu? Bo na dworze teraz zimno.
tak w mieszkaniu 🙂
Kiedy dodać peklosól : razem z przyprawami czy z 1/2 szklanki soli ?
Że zwykłą solą.
Pozdrawiam
Schab zrobiłam na Boże Narodzenie, dodałam też paprykę wędzoną, majeranek i trochę czosnku granulowanego. Schab był pyszny, ale zapomniałam czy dałam oprócz soli peklowej zwykłą sól jodowaną czy kamienną niejodowaną, aż wstyd pytać.
z góry dziękuję za podpowiedź
pozdrawiam serdecznie
Trudno mi jest powiedzieć jakiej soli użyłaś… Jednak moim zdaniem obie będą tak samo ok.