SCHAB SUSZONY

Schab suszony

Tym razem dość pikantny, przepyszny schab suszony. To kolejny domowy wyrób wędliniarski.

Swoim smakiem spokojnie może konkurować z wędlinami dostępnymi w dobrych sklepach, których ceny zaczynają się powyżej 50 zł. Czasu do świąt jeszcze troszkę – wystarczy aby mięso się zamarynowało i podsuszyło, więc bardzo namawiam Was na przygotowanie takiej wędliny.

Tutaj moja wersja szynki z pończochy, która jest przygotowywana podobnym sposobem. Przyprawy podane w przepisie można modyfikować i zmieniać nieco smak gotowej wędliny.

SKŁADNIKI:

  • 1,2 schabu bez kości
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki soli
  • 1/2 łyżki soli peklowej
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 główki czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżki białego pieprzu
  1. Mięso dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym, powinno być suche.
    I MARYNATA
  2. Mięso dokładnie obtoczyć w cukrze. Przełożyć do naczynia (może być miska – ja wykorzystałam naczynie żaroodporne) i odstawić do lodówki na 36 godzin.
    II MARYNATA
  3. Mięso dokładnie opłukać i wytrzeć ręcznikiem. Obtoczyć w mieszance soli. Mięso ułożyć w tym samym naczyniu (opłukanym i wytartym) i odstawić na kolejne 36 godzin.
    III MARYNATA
  4. Mięso dokładnie opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym i natrzeć mieszanką przypraw (rozgnieciony czosnek, majeranek, czosnek niedźwiedzi oraz pieprz. Kolejny raz wkładamy mięso do lodówki na minimum 36 godzin.
    SUSZENIE
  5. Mięso przełożyć do pończochy i powiesić w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu. Mięso powinno wisieć przynajmniej 4 doby. Czas można wydłużyć do tygodnia. Po tym czasie przekładamy gotową wędlinę do lodówki.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

12 komentarzy

  1. Włśnie mijają mi 4 doby suszenia schabu; pachnie i wygląda rewelacyjnie. Czyli może wisieć dalej a jeśli tak to jak długo, czyli jest konieczne przechowywanie w lodówce? Teraz chce tak samo zrobić polędwiczki wieprzowe.

    1. Do tygodnia na pewno może wisieć, bardziej podeschnie. Więcej nie trzymałam.

      Jeśli będziesz robić polędwiczki uwzględnij mniejszą ilość soli. Ja robiłam raz i według tej receptury wyszły nieco za słone.

  2. Schab zrobiłam na Boże Narodzenie, dodałam też paprykę wędzoną, majeranek i trochę czosnku granulowanego. Schab był pyszny, ale zapomniałam czy dałam oprócz soli peklowej zwykłą sól jodowaną czy kamienną niejodowaną, aż wstyd pytać.
    z góry dziękuję za podpowiedź
    pozdrawiam serdecznie

Zostaw komentarz