Prosta do wykonania, niezwykle pyszna pierś kaczki w sosie pomarańczowym: kacze piersiątka i pomarańcze… Kaczka uwielbia owocowe smaki, a ten duet jest niezwykły.
Prosto i szybko, niezwykle smacznie.
Polecam.
SKŁADNIKI:
- 4 piersi z kaczki
- 2 łyżki świeżego tymianku
- sól
- świeżo mielony pieprz,
- Pierś kaczki opłucz i dokładnie wytrzyj ręcznikiem papierowym.
- Skórę na każdej piersi ponacinaj na skos tak, aby utworzyć 1-centymetrową kratkę. Oprósz solą, pieprzem, dodaj tymianek i powcieraj nieco przyprawy. Odstaw na godzinę.
- Włącz piekarnik ustawiając temperaturę 200 stopni C.
- Rozgrzej dużą patelnię. Ułóż piersi skórą do dołu i smaż do całkowitego wytopienia tłuszczu. Obróć i smaż na drugiej stronie 5 minut.
- Kaczkę zdejmij z patelni, przełóż do naczynia żaroodpornego, owiń dokładnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 10 minut.
SKŁADNIKI NA SOS:
- 3 łyżki tłuszczu wytopionego podczas smażenia
- 2 szalotki (ewentualnie 1 cebula)
- sok (razem z cząstkami) wyciśnięty z 2-3 pomarańczy (około 1 szklanki)
- 5 łyżek brandy
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- sól, cukier trzcinowy do smaku
- Na patelni pozostaw 3 łyżki tłuszczu, zeszklij na niej pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Oprósz solą i wlej brandy, a po chwili sok z pomarańczy. Zredukuj nieco płyn, zagęść sos skrobią, dopraw solą i cukrem.
- Kaczkę pokrój na półcentymetrowe plasterki.
- Ułóż na talerzu i polej sosem.
Pierś kaczki podaj z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Jeden komentarz
ciekawy pomysł na sos i w takim połączeniu na pewno jest smaczny bo próbowałam nadziewać kaczkę pomarańczami więc wiem, że na pewno jest to smaczne:)